Consumul de alcool duce la demență. Studiul care dă peste cap tot ce știam până în prezent
- Ionel Sclavone
- 6 decembrie 2021, 00:44
Riscul apariției demenței, la vârste înaintate este favorizat de consumul de alcool, chiar și în cantități mici.
Un nou studiu medical, realizat de King's College London, atrage atenția că patru halbe de bere sau pahare mici de vin, consumate într-o săptămână crește riscul de demență. Cercetătorii atrag atenția că alcoolul, consumat chiar și în cantități mai mici, crește cu 50% riscul de pierdere a memoriei pe termen scurt și a modului în care percepem spațiul din jur.
Potrivit oamenilor de știință, dacă nu se respectă limitele de siguranță ale consumului de alcool, aceste probleme pot duce la demență. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Aging and Mental Health.
Acest studiu, despre care relatează publicația dailymail.co.uk, a analizat datele a peste 15.000 de persoane în vârstă de peste 50 de ani. Acestea au fost monitorizate timp de doi ani.
Studiul care dă peste cap tot ce știam despre alcool
Cercetătorii le-au evaluat consumul de alcool, inclusiv cantitatea și frecvența, și le-au testat abilitățile de gândire. Persoanele care au consumat bături alcoolice peste nivelul de risc, au suferit un declin mai mare al memoriei pe termen scurt și al conștiinței spațiale.
„Acesta este cu siguranță cel mai inovator studiu privind relația dintre consumul de alcool și riscul de demență. Niciunul dintre participanți nu suferea de demență la începutul studiului, dar cei care au consumat alcool la niveluri riscante au avut mai multe șanse să prezinte un declin cognitiv care este posibil să evolueze spre demență”, a explicat dr. Tony Rao, psihiatru consultant care a condus studiul la King's College London.
El a precizat că este posibil situația să devină critică chiar și pentru cineva care bea echivalentul unei halbe de bere sau al unui pahar mic de vin de patru ori pe săptămână.
„Acest lucru poate părea surprinzător și risipește mitul conform căruia alcoolul este cumva bun pentru creier”, a precizat omul de știință.
Testele pot depista declinul creierului
Expertul a adăugat că folosirea testelor pentru a depista din timp deteriorarea cognitivă poate proteja creierul și poate preveni declinul ulterior la demență.
„Aceste rezultate dau și mai multă greutate sfaturilor date de medici ca oamenii să bea în limitele recomandărilor oficiale”, a precizat dr. Rosa Sancho, de la Alzheimer's Research UK.
Recomandările Serviciului Național de Sănătate
Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) sfătuiește bărbații și femeile să nu bea mai mult de 14 unități pe săptămână în mod regulat. Este echivalentul a șase halbe de bere cu alcool de 4 la sută, șase pahare mici de vin cu concentrație alcoolică de 13,4 la sută sau șapte măsuri duble de băuturi spirtoase cu concentrație de 40 la sută.
„Reducerea cantității de alcool pe care o consumați va avea beneficii de lungă durată pentru sănătate, iar acest lucru nu se limitează la îmbunătățirea sănătății creierului”, a mai precizat dr. Rosa Sancho.