Consum uriaș de medicamente anti-COVID-19 în spitale: Ce contracte urmează a fi semnate și cum au fost distribuite tratamentele

Consum uriaș de medicamente anti-COVID-19 în spitale: Ce contracte urmează a fi semnate și cum au fost distribuite tratamentele Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

„În ultimele două luni ale acestui an, consumul de medicamente anti-COVID-19 a crescut de cel puţin şase ori la nivelul spitalelor care tratează pacienţi cu COVID-19”, a anunțat, vineri, 5 noiembrie, Andrei Baciu. Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a explicat care este situația tratamentelor anti-coronavirus în prezent, în România, și ce cantități de medicamente urmează a fi furnizate în viitorul apropiat.

Săptămâna trecută, autoritățile din Sănătate au semnat un contract pentru 1.000 de flacoane de Tocilizumab. „Astăzi (n.r. vineri, 5 noiembrie) au plecat ultimele 100 către spitale”, potrivit declarațiilor lui Andrei Baciu. De asemenea, în perioada septembrie - octombrie 2021, către spitalele din România au fost repartizate 14.106 flacoane de Tocilizumab, în diferite volume.

Un nou contract pentru Tocilizumab 

„O veste bună legată de Tocilizumab este faptul că luni se semnează un nou contract subsecvent pentru 1.500 de flacoane de 80 mg, care vor fi distribuite imediat către toate unităţile medicale care tratează pacienţii cu COVID-19, astfel încât aceşti pacienţi să poată beneficia imediat. În fiecare zi sunt repartizate unităţilor medicale diverse tranşe de Remdesivir”, a anunțat Andrei Baciu.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Sănătății, în ceea ce privește medicamentul Remdesivir, în prezent, România are în stoc un număr de 19.000 de flacoane. De asemenea, „în această săptămână, Ministerul Sănătăţii a primit încă 29.600 de flacoane de Remdesivir, urmând ca pe 8 noiembrie să primească încă 30.000 de flacoane”, a mai transmis Andrei Baciu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Favipiravirul se poate administra pacienților neinternați

În ceea ce privește Favipiravirul, secretarul de stat a explicat că acesta poate fi prescris deja în ambulatoriu, adică bolnavilor de coronavirus care nu sunt internați în spital sau nu necesită îngrijiri medicale în cadrul instituțiilor sanitare.

„Astăzi a fost semnat contractul, s-a finalizat contractul şi procedura pentru donaţia de la Terapia de 48.500 de cutii, care reprezintă aproximativ 2,4 milioane de tablete”, a transmis Andrei Baciu, explicând că acestea vor ajunge la pacienți în două tranșe. Prima va fi de 6.000 de cutii și va ajunge la începutul săptămânii viitoare, iar a doua, de 42.500 de cutii, va fi repartizată după data de 15 noiembrie.

Ce se întâmplă cu anticorpii monoclonali

„Tot astăzi (n.r. vineri, 5 noiembrie) a fost finalizată procedura pentru o autorizaţie de nevoi speciale pentru 150.000 de cutii, procedură care urmează să fie publicată, finalitatea acestuia urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Astfel că, săptămâna viitoare, aceste cutii vor putea fi achiziţionate de către spitale”, a mai precizat secretarul de stat din Sănătate.

De asemenea, 7.600 de doze de anticorpi monoclonali din totalul de 10.000 de doze pe care le-au primit autoritățile române de la Bruxelles, au fost deja repartizate către spitale. „Luni vom face o reevaluare pentru a distribui şi restul de doze”, a conchis Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.