Orașul Constanța va avea o nouă centrală electrică de termoficare

Orașul Constanța va avea o nouă centrală electrică de termoficare

Primăria Constanța a realizat un pas important în modernizarea infrastructurii energetice a orașului prin semnarea contractului pentru proiectarea și construcția unei noi Centrale Electrice de Termoficare (CET). Acest proiect va contribui la asigurarea unei surse de energie eficiente și sustenabile pentru locuitorii orașului în viitorul apropiat.

Centrala termo-electrică nou construită în Constanța completează proiectul de modernizare a rețelei de transport și distribuție a agentului termic, aducând îmbunătățiri semnificative la nivelul infrastructurii energetice din oraș.

Primăria Constanța reconstruiește cu bani din PNRR

Proiectul „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța” a fost primul din țară înaintat Ministerului Economiei pentru a primi finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Semnarea contractului de finanțare pentru această investiție crucială pentru municipiul Constanța a avut loc în decembrie 2022, iar în iunie 2023, Hotărârea de Guvern a aprobat transferul bunurilor mobile și imobile ale Centralei Electrice de Termoficare "CET Palas" din domeniul public al statului și sub administrarea Ministerului Energiei în domeniul public al municipiului Constanța.

Ne puteți urmări și pe Google News
Centrală Constanța

Primăria Constanța

Un proiect plin de impedimente

Achiziția pentru proiectarea și execuția noului CET a întâmpinat diverse obstacole pe parcurs. O contestație depusă la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a întârziat procedura cu aproximativ o lună, însă aceasta a fost ulterior respinsă de CNSC. După o analiză atentă a ofertelor, SC Elsaco Electronic SRL a fost desemnat câștigătorul licitației, iar contractul de lucrări a fost semnat în data de 1 martie 2024.

Prin acest proiect se va realiza construcția unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență, utilizând gazul natural, cu posibilitatea ulterioară de a introduce hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde) în amestec. Noua centrală va fi amplasată în curtea vechiului CET, având o capacitate instalată de 97 MW în cogenerare de înaltă eficiență pe gaz.

Centrala termo-electrică nou construită în Constanța

Centrala termo-electrică nou construită în Constanța

Ce beneficii vor avea locuitorii orașului Constanța

Investiția va aduce numeroase beneficii locuitorilor orașului Constanța:

- Beneficii economice, prin reducerea semnificativă a consumului de combustibili și a costurilor operaționale;

- Impact social pozitiv, prin îmbunătățirea confortului termic și extinderea accesibilității populației la sistemul centralizat de încălzire;

- Îmbunătățirea mediului înconjurător, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2), diminuarea consumului de energie primară și, implicit, scăderea nivelului de poluare.

Valoarea contractului pentru proiectare și execuție lucrărilor este de 581.311.113 lei fără TVA, iar termenul de finalizare este stabilit pentru luna decembrie 2025.

Centrala termo-electrică nou construită în Constanța