Consiliul Fiscal: Mai bine reduceţi CAS-ul decât cota unică
- Adam Popescu
- 12 august 2010, 05:26
Angajatorii români ar scoate rapid la suprafaţă mai multe salarii plătite acum la negru dacă guvernul ar reduce contribuţiile sociale, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele instituţiei.
Dacă guvernul ar decide să taie cotele de contribuţii sociale, o parte din salariile primite în plic ar fi înregistrate la inspectoratele de muncă, crede Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal.
El susţine că pe plătitorii români de contribuţii sociale îi motivează să scoată aceste venituri la lumină mai degrabă reducerea cotelor la CAS decât o diminuare a impozitului pe venit.
"Reducerea cotelor contribuţiilor de asigurări sociale este o soluţie pentru reducerea evaziunii pe piaţa muncii. Conformarea voluntară a crescut rapid în momentele în care contribuţiile sociale au scăzut", a declarat Ionuţ Dumitru ieri, la prima conferinţă de presă organizată de Consiliul Fiscal.
Din cauza evaziunii fiscale mari de pe piaţa forţei de muncă, statul ajunge să colecteze doar puţin peste jumătate din sumele potenţiale care ar putea fi adunate din contribuţii sociale.
Pe ultimul loc şi la venituri, şi la cheltuieli
Consiliul Fiscal este compus din cinci membri independenţi politic, cu experienţă în politicile macroeconomice, şi a fost creat recent pentru a participa la elaborarea politicii fiscale şi pentru a analiza care sunt cele mai potrivite soluţii în anumite situaţii.
Conform analizelor Consiliului, ţara noastră se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană după ponderea în produsul intern brut (PIB): 32,1%, în 2009. Media veniturilor bugetare în statele UE este 42,2% din PIB. Ne aflăm la coada clasamentului şi din punctul de vedere al cheltuielilor statului, cu 40,4% din PIB, comparativ cu media europeană de 48,4% din PIB.
La cheltuielile cu pensiile însă România este pe locul 6 în UE, cu o alocare de aproape 12% din PIB. "Sistemul actual de pensii de stat este total nesustenabil, nu mai putem continua aşa", a declarat Ionuţ Dumitru. El a explicat că, faţă de 1991, când erau doi contribuabili la un pensionar, în prezent avem 0,8% contribuabili pentru fiecare pensionar.
În plus, punctul de pensie este de 37,9% din salariul mediu brut, în condiţiile în care contribuţia la bugetul de pensii este de 31,3% din salariu.
"Sistemul actual de pensii de stat este nesustenabil. Nu se mai poate continua aşa, fără o reformare a sa." IONUŢ DUMITRU, preşedintele Consiliului Fiscal
COMPARAŢIE
Cât plătim pentru contribuţiile sociale
INFLAŢIE MARE
Cu cât ne-a scumpit viaţa creşterea TVA
Majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 19% la 24% de la începutul lunii iulie a aruncat în aer inflaţia anuală. Astfel, comparativ cu iulie 2009, creşterea preţurilor de consum a ajuns luna trecută la 7,14%, faţă de o rată anuală de 4,38% înregistrată în luna iunie, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Inflaţia lunară, adică cea faţă de iunie, a fost în iulie de 2,58%.
Cele mai mari scumpiri le-au înregistrat mărfurile nealimentare, de 3,08% în iulie faţă de iunie. Dintre acestea, ţigările ţin capul de afiş cu o creştere a preţurilor de 9,47%. Energia electrică şi gazele s-au scumpit cu 4,2%, iar combustibilii cu 2,34%.
Preţurile serviciilor s-au majorat cu 2,55% în luna iulie. Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la călătoriile CFR, cu 5,54%, urmate de convorbirile telefonice, cu 4,75%. Cazarea în hoteluri s-a scumpit cu 0,46%, potrivit INS.
BNR a majorat prognoza de inflaţie
În cazul alimentelor, creşterea preţurilor s-a cifrat la 2,58%. Din această categorie, cel mai mare avans l-au avut citricele şi fructele meridionale, cu un preţ cu 6,44% mai mare. Uleiul s-a scumpit cu 3,41%, iar mierea de albine cu 3,52%. Preţul pâinii a crescut cu 2,57%, al cărnii de porc cu 1,87%, iar al laptelui cu 1,2%.
Băuturile alcoolice s-au scumpit cu 2,44%, iar ouăle şi cartofii s-au ieftinit uşor. Banca Naţională a României a revizuit prognoza de inflaţie pentru anul viitor de la 2,8% la 3,1%. Totodată, estimarea pentru acest an a fost modificată în creştere de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorării TVA. CALENDAR
Trecerea la euro trebuie amânată
Adoptarea monedei europene începând cu 1 ianuarie 2015 este o ţintă care nu poate fi atinsă, crede preşedintele Traian Băsescu, întrucât nu putem ajunge la parametri ceruţi pentru intrarea în zona euro.
"În mod categoric, trebuie reevaluat momentul intrării în zona euro", a spus, ieri, Băsescu la Radio România Actualităţi.
Lucian Criotoru, consilier al guvernatorului BNR, consideră că orizontul 2015 pentru aderarea la euro trebuie menţinut. "Că nu va fi poate în 2015, ci în 2016, e posibil. Important e să ne asumăm un obiectiv şi mai ales, să dovedim sustenabilitate în privinţa condiţiilor de intrare", a spus Croitoru, citat de HotNews.ro.
Şeful statului a mai spus că introducerea cotei unice de impozitare pe orice fel de venit e o soluţie bună. El a precizat că "orice trăitor într-o ţară este dator un impozit". (Ciprian Mailat)