Consilieri locali plătiţi de companiile de utilităţi

Consilieri locali plătiţi de companiile de utilităţi

Iniţiatorii majorărilor de tarife sunt consilieri care se regăsesc pe statele de plată ale societăţilor respective.

Mare parte dintre consilierii locali din Ploieşti se regă sesc şi în componenţa comitetelor de coordonare a companiilor de utilităţi cu capital majoritar privat.

Nimic deosebit la prima vedere, doar că aceleaşi nume au iniţiat nu de puţine ori hotărâri de consiliu privind majorarea tarifelor la utilităţi practicate tocmai de companiile pentru care lucrau în afara jobului de consilieri.

„Doar am respectat contractul“

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, o treime dintre cei 27 de consilieri a făcut parte din comitetele de coordonare ale Apa Nova sau Dalkia Termo Prahova. Ambele companii fac parte din grupul francez Veolia, care deţine monopolul serviciilor publice, fiind acţionarul majoritar şi al operatorului de salubritate SSB.

Spre exemplu, consilierii PSD Daniel Savu, Ion Eparu, Teodor Avramescu, Gheorghe Moraru, consilierul PDL Dan Ioniţă şi liberalii Răzvan Lungu şi Iulian Teodorescu au făcut parte din Comitetul de Coordonare al Apa Nova, de unde au încasat sume cuprinse între 4.000 şi 5.000 de lei anual. Iar în 2004 consilierii Ion Eparu, Dan Ioniţă, Daniel Savu şi Gabriel Lungu au iniţiat o hotărâre prin care tarifele Apa Nova au crescut de la 1,2 la 1,4 lei, fără TVA, pentru un metru cub de apă potabilă.

Un an mai târziu, aceiaşi Eparu, Savu şi Lungu au iniţiat o altă hotărâre prin care tariful Apa Nova a crescut la 1,5 lei/mc de apă. „Noi nu am scumpit apa ploieştenilor, ci doar am respectat contractul de concesionare a serviciului de apă şi canalizare“, susţine Daniel Savu, fost consilier local, în prezent senator PSD de Prahova. De altfel, Savu este singurul consilier care a încasat indemnizaţii atât de la Apa Nova (5.052 lei), cât şi de la Dalkia (6.562 lei), fiind şi un susţinător înfocat al majorării tarifului la gigacalorie.

„Eu nu am susţinut scumpirea căldurii pentru ploieşteni, care au plătit cel mai mic tarif din ţară, ci doar majorarea preţului de producţie, care este suportat din alte fonduri“, mai spune Daniel Savu.

Tariful la apă, majorat cu 50%

Un alt consilier care a făcut parte din comitetul de coordonare Dalkia este liberalul Andrei Banu. În şedinţa de consiliu din 31 august 2007, Banu a fost cel care a făcut lobby pentru scumpirea agentului termic: „Cu toate că, în perioada 2004-2007, preţul gazului a crescut cu 18%, Dalkia practic a mărit preţul numai cu 15,5% (...) Vă propun ca proiectul de hotărâre să fie în felul următor: Art. 1. Aprobă preţul de 170,13/gigacalorie exclusiv TVA pentru energia termică livrată de SC Dalkia Termo Prahova SRL“.

În patru ani de mandat, consilierii locali au votat în mod repetat majorarea tarifului perceput de Apa Nova de la 1,2 lei, în 2004, la 1,8 lei, în prezent, fără TVA, ceea ce înseamnă o creştere de 50%.

Deşi ploieştenii plătesc acum 107 lei/gigacalorie, preţul de producţie este de 170 de lei, iar diferenţa e acoperită de la bugetul local, deci tot din bani publici.