Consecințele Brexit: Bătaie pe cine iese mai repede din UE? Sondaj: Cinci state i-ar putea urma pe britanici

Dacă Brexit va fi, așa cum se prevede, un mare success economic, e chiar foarte posibil ca mai multe țări membre să o ia pe aceeași cale. Presa germană anunță că e vorba de nu mai puțin de cinci state.

În contextul succeselor obținute de britanici după părăsirea UE, presa germană publică un document strategic mai vechi, elaborat de Ministerul German de Finanțe pentru reuniunea celor șase state fondatoare ale Uniunii.

Potrivit Die Welt, experții Ministerului de Finanțe își exprimau îngrijorarea că și Franța, Olanda, Austria, Finlanda și Ungaria ar putea încerca să părăsească blocul după Brexit.

Experții recomandau Germaniei ca , în coordonare cu UE, să ofere Marii Britanii „negocieri constructive de ieșire” care să facă din Marea Britanie o „țară parteneră asociată”.

Că situația în Uniunea Europeană nu e prea roz au recunosc, de altfel,  și miniștrii de externe ai Franței, Germaniei, Italiei, Belgiei, Olandei și Luxemburgului. Documentul comun redactat de reprezentanții țărilor respective se angajau să „găsească modalități mai bune de a face față diferitelor niveluri” de angajament pentru o unitate europeană mai strânsă.

Experiență la limita morții! Mărturie teribilă despre Lumea de Apoi

„Suntem conștienți de faptul că nemulțumirea față de funcționarea UE, așa cum este astăzi, se manifestă în anumite părți ale societăților noastre.

Luăm acest lucru foarte în serios și suntem hotărâți să facem UE să funcționeze mai bine pentru toți cetățenii noștri.”

Pericolul unei contagiuni a Brexit

În Franța, Jean-Marc Ayrault, fost ministru de externe, a declarat la acea vreme că este imperativ ca UE să se schimbe pentru a preveni amenințarea contagiunii Brexit.

„Principalul lucru este că trebuie să facem Europa mai concretă și mai eficientă pentru oameni. Există încă prea mult șomaj; prea mulți oameni se află în situații precare. ”

Fostul președinte francez Francois Hollande a declarat și el că votul britanicilor pentru ieșirea din UE ridică probleme nu numai pentru Europa. “În întreaga planetă se pune o întrebare: ce se va întâmpla?”

Și fostul prim-ministru danez a reiterat apelurile pentru ca UE să acorde mai multă atenție nemulțumirilor care se manifestă pe continent. Lars Loekke Rasmussen a spus: „UE trebuie să stea departe de zonele în care țările pot să facă față cel mai bine ele însele.”

Într-un interviu recent pentru Express.co.uk, fostul europarlamentar conservator Daniel Hannan  a numit trei țări pregătite să urmeze Marea Britanie în afara UE. „Întrebarea nu este dacă Marea Britanie va adera la UE. Ci cu totul alta, cine va fi primul care se va alătura Marii Britanii și celorlalte 170 de țări ciudate din afara UE, tranzacționând cu vecinii noștri, dar guvernându-ne pe noi înșine”.

Hannan susține că există mai multescenarii care ar putea provoca ieșirea unor țări din UE. „S-ar putea întâmpla din cauza unui șoc economic. În acest caz, cred că Italia ar fi prima candidate. Sau s-ar putea întâmpla în stil Brexit - cu alte cuvinte un referendum, o cerere de referendum și un referendum de succes. Cred că probabil în acest moment aș paria în acest sens pe Olanda. Dar trebuie să privim și în direcția Danemarcei, unde are și o dezbatere similară”.

“OZN-ul albastru” a băgat groaza în Hawaii. Poliția anchetează incidentul șocant

Pe cine mizează Nigel Farage?

Acum un an,  Nigel Farage, șeful partidului Brexit a declarat în Parlamentului European că ieșirea Marii Britanii din UE este o „lovitură de ciocan” și că alte țări vor urma în curând exemplul. În discursul său, dl Farage a numit Italia și Polonia drept statele membre cel mai probabil să urmeze urmele Marii Britanii. În anumite privințe, el a avut dreptate, deoarece pandemia actuală, măsurile de blocare și criza economică par să exacerbeze doar tendințele de diviziune.

Un sondaj recent realizat de Euronews a constatat că 45% dintre respondenți erau în favoarea ieșirii Italiei din UE dacă Brexit-ul are succes. În Franța pentru ieșirea din UE se pronunță 38% din respondenți, urmată de Spania cu 37% și Germania cu 30%.

Adversarii Uniunii Europene au început deja să-și coaguleze propriile formațiuni politice. În vară a fost lansat partidul Italexit. Președintele acestui partid, Gianluigi Paragone, a promis că va elibera Italia „din cușca Uniunii Europene și a monedei unice”, scrie ziarul britanic Express.

Profeție teribilă pentru Donald Trump: I se pregătesc două lovituri năucitoare!