Consecința retragerii trupelor americane. Forțele afgane se prăbușesc sub ofensiva talibanilor
- Mihnea Talau
- 7 iulie 2021, 02:30
Tadjikistanul va mobiliza la graniță încă 20.000 de soldați ca răspuns la o ofensivă talibană care a capturat zone mari de teritoriu din nordul Afganistanului, în timp ce trupele americane se retrag din țară.
Pe fondul prăbușirii rapide a forțelor de securitate afgane, mai mult de 1.000 de soldați afgani au fugit peste noapte în Tadjikistan, au declarat polițiștii de frontieră.
Sute de membri ai forțelor de securitate afgane au fugit de fondul progreselor rapide ale talibanilor în nord, dar ultimele retrageri au fost cele mai mari de până acum.
Autoritățile tadjice spun că două treimi din granița lungă de 1.357 de kilometri cu Afganistanul se află sub controlul talibanilor și se pregătesc pentru un aflux de refugiați care să intre în țară. Aceștia oferă deja soldaților afgani hrană și adăpost.
În urma unei întâlniri pe teme de securitate, din 5 iulie, președintele tadjik Emomali Rahmon a ordonat ca 20.000 de ofițeri în rezervă să fie mobilizați la frontiera afgană.
De asemenea, el a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin și omologii săi din alte state din Asia Centrală Uzbekistan și Kazahstan despre situația din Afganistan.
La 4 iulie, Rahmon a vorbit cu omologul său afgan, Ashraf Ghani, despre situația „alarmantă” de-a lungul frontierei, potrivit presei de stat tadjice.
Moscova, pregătită să ofere Tadjikistanului sprijinul necesar
Potrivit unei declarații de la Kremlin, Putin a confirmat că Moscova este pregătită să „ofere Tadjikistanului sprijinul necesar”, atât pe o bază bilaterală, cât și prin intermediul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianță militară condusă de Rusia care include Tadjikistan. Rusia are o bază militară în Tadjikistan, o fostă republică sovietică.
O mare parte din teritoriul recent capturat de talibani se află în Badakhshan, unde doar două din cele 28 de districte din provincia nord-estică rămân sub controlul guvernului, au declarat surse locale pentru Radio Free Afghanistan RFE / RL.
Luptatorii talibani se află acum la porțile capitalei Badakhshan, Faizabad, după ce au înconjurat orașul și au pus aeroportul în pericol.
Un consilier al președintelui afgan Ashraf Ghani a declarat la 5 iulie că forțele guvernamentale planifică o contraofensivă în nord pentru a prelua terenul de la militanți.
Consilierul pentru securitate națională, Hamdullah Mohib, aflat la Moscova pentru discuții cu oficialii ruși, a declarat că forțele guvernamentale nu se așteptau la ofensiva talibanilor, ci că vor contracara „absolut, definitiv”.
Majoritatea districtelor par să fi fost abandonate de forțele de securitate fără rezistență, deoarece trupele suferă de un moral scăzut și sunt adesea depășite în număr și fără provizii.
„Din păcate, majoritatea districtelor au fost lăsate talibanilor fără nici o luptă”, a declarat Mohib-ul Rahman, membru al consiliului provincial.
Cum au preluat controlul talibanii
Șeful unității de comunicații a trupelor de frontieră afgane din Khokhan, Mohammad Zahir Safarali, care a fugit din Afganistan în Tadjikistan la 5 iulie, a povestit cum au preluat controlul talibanii.
„Milițiile locale și sătenii înarmați de guvernul afgan s-au alăturat talibanilor când au sosit și nu am avut altă opțiune decât să fugim", a spus el.
„Rămânând acolo s-ar sinucide”, a spus un alt soldat afgan, Mohammad Vali, care a însoțit 134 de trupe afgane în Tadjikistan.
Ofensiva talibanilor după retragerea trupelor americane
De când președintele american Joe Biden a anunțat în aprilie că trupele americane se vor retrage, talibanii au declanșat o ofensivă rapidă și acum controlează aproximativ o treime din cele 421 de districte și centre de district ale țării.
Având în vedere Washingtonul să iasă din țară în următoarele săptămâni, există îngrijorări din ce în ce mai mari că guvernul de la Kabul, sprijinit de occident, se poate prăbuși.
Pe 2 iulie, toate trupele internaționale au părăsit Aeroportul Bagram, cea mai mare bază militară americană din Afganistan.
Unele dintre cele mai semnificative câștiguri ale talibanilor s-au datorat mișcării militanților în nordul Afganistanului, care se învecinează cu Turkmenistan, Uzbekistan și Tadjikistan.
Incursiunile talibanilor în nord sunt semnificative, deoarece este o poartă către Asia Centrală și grupul nu a reușit să preia controlul asupra zonei în timpul guvernării lor din anii 1990, când a fost o fortăreață a Alianței de Nord susținute de SUA care a ajutat la răsturnarea grupului islamist în 2001 .
Conform unei analize recente a Rețelei de analisti din Afganistan, un grup de reflecție de la Kabul, strategia talibanilor din nord „arată ca o grevă preventivă pentru a împiedica organizarea unei opoziții din nord”, notează rferl.org.