Conflictul Rusia-Ucraina: Pretențiile Moscovei sunt „realiste”. Ușa NATO „nu va fi trântită” de Putin

Conflictul Rusia-Ucraina: Pretențiile Moscovei sunt „realiste”. Ușa NATO „nu va fi trântită” de Putinsursă: arhivă EVZ

Rusia și Statele Unite ale Americii (SUA) vor să se așeze la masă pentru a discuta despre criza din Ucraina. Cu puțin timp înainte de întâlnirea oficialilor, Moscova a cerut din nou acorduri de securitate obligatorii cu NATO. Ultimele semnale de la Washington, dar și cele de la Bruxelles sunt „dezamăgitoare”.

Gesturile amenințătoare ale Rusiei la granița cu Ucraina provoacă îngrijorare în cadrul NATO. Reprezentanții de la Washington și Moscova vor să discute împreună despre situație în următoarele săptămâni. Cu puțin timp înainte de negocierile cu SUA de luni, 10 ianuarie, de la Geneva, Rusia a exclus orice concesie.

Rusia exclude favoruri în negocierile cu Ucraina

„Nu vom fi de acord cu nicio concesie. Acest lucru iese complet din discuție”, a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov pentru agențiile de presă rusești. Kremlinul este „dezamăgit de semnalele care au venit de la Washington, dar și de la Bruxelles în ultimele zile”.

Concesiile ar echivala cu a acționa „împotriva propriilor noastre interese, împotriva intereselor noastre de securitate”. În plus, Moscova a cerut din nou acorduri de securitate obligatorii cu NATO. „Avem nevoie de garanții că NATO nu se va extinde”, a declarat Ryabkov.

Pretențiile Moscovei de la viitoarele discuții sunt „realiste”, a spus Ryabkov. „Conform semnalelor pe care le-am auzit de la Washington și Bruxelles în ultimele zile, ar fi naiv să presupunem un progres - mai ales rapid”, pentru a vorbi cu oficialii americani despre tulburările actuale din Kazahstanul din Asia Centrală, unde Moscova a trimis, de asemenea, soldați, a mai precizat ministrul adjunct de externe rus.

Duminică și luni, oficiali guvernamentali din SUA și Rusia vor încerca să dezamorseze tensiunile dintre cele două țări în Elveția. Reuniunea de la Geneva are loc pe fondul crizei din Ucraina. SUA acuză Rusia că a trimis trupe în zonele de la granița cu Ucraina. Se tem că soldații ruși ar putea invada fosta republică sovietică. Rusia neagă astfel de planuri și, la rândul său, se opune în special posibilității ca Ucraina să adere la NATO. O reuniune a Consiliului NATO-Rusia este programată pentru 12 ianuarie la Bruxelles - prima după doi ani și jumătate.

SUA este pregătită pentru orice

Partea americană a atenuat, de asemenea, așteptările înainte de discuții. „Nu vor exista angajamente ferme în cadrul acestor discuții, care vor fi serioase și concrete, dar exploratorii”, a declarat sâmbătă un oficial guvernamental american într-o convorbire telefonică cu jurnaliștii Der Spiegel.

Toate chestiunile ar urma să fie examinate la Washington și discutate cu aliații în cursul săptămânii. Oficialul guvernamental a declarat că nu ar fi surprins dacă partea rusă ar răspândi rapoarte false despre concesiile SUA pentru a „diviza aliații”.

NATO - o „ușă deschisă pe care Rusia nu o va trânti”

Oficialul guvernamental american a declarat că nu este treaba Moscovei să decidă cu ce țări vor încheia alte state alianțe. „În legătură cu NATO, noi numim acest lucru o ușă deschisă și nici Rusia, nici o altă țară, nu o va trânti”. Cu toate acestea, este de conceput un progres în negocierile bilaterale pe teme precum manevrele sau desfășurarea de sisteme de rachete ofensive.

Probabil că va avea loc o „întâlnire inițială” duminică seară, înainte de „întâlnirea principală” care ar urma să aibă loc luni. Potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, adjunctul secretarului de stat american Wendy Sherman se va întâlni duminică seara cu ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov pentru discuții și va fi însoțită de generalul-locotenent James Mingus, șeful Statului Major Întrunit. Ryabkov va participa la discuții cu ministrul adjunct rus al apărării, colonelul general Alexander Fomin.

Ne puteți urmări și pe Google News