Conflict Serbia-Kosovo. Semnal de la vârful NATO pentru președintele Vucic. KFOR, pregătită să intervină

Conflict Serbia-Kosovo. Semnal de la vârful NATO pentru președintele Vucic. KFOR, pregătită să intervinăSursa foto: dreamstime

Forța NATO din Kosovo – KFOR – este pregătită să intervină în condițiile în care situația se degradează în regiune. Avertismentul vine din partea secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg. Acesta a avut o discuție cu președintele Serbiei Aleksandar Vucic, după tensiunile de la finalul săptămânii trecute înregistrate în Kosovo.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizeză că forțele KFOR din Kosovo sunt pregătite să intervină în cazul în care situația din zonă va fi amenințată. Oficialul Alianței Nord -Atlantice a făcut aceste precizări în contextul tulburărilor care au avut loc la granița dintre Kosovo și Serbia, la finalul săptămânii trecute. Jens Stoltenberg a purtat o discuție cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic în care a abordat problemele legate de situația din Kosovo.

„Am discutat cu preşedintele Serbiei, Vucic, pe tema tensiunilor din nordul Kosovo, a anunţat Stoltenberg într-un mesaj pe contul său Twitter.

Secretarul general al NATO a precizat că toate părțile trebuie să se angajeze într-un dialog diplomatic pentru a-și soluționa diferendele cu Kosovo. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, iar situația va escalada, NATO-KFOR este gata să intervină.

„Toate părţile trebuie să se angajeze într-un mod constructiv în dialogul condus de UE şi să-şi soluţioneze diferendele prin diplomaţie. NATO - KFOR este gata să intervină dacă stabilitatea este ameninţată, în conformitate cu mandatul său din partea ONU”, a afirmat Jens Stoltenberg.

Serbia Kosovo

Sursa: Twiter

Jens Stoltenberg a intervenit la Pristina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat marţi, 2 august și cu premierul kosovar Albin Kurti. El a insistat pe lângă acesta că este absolut necesar, în această perioadă, să evite acțiunile unilaterale care ar putea pune în pericol stabilitatea din regiune.

Jens Stoltenberg a făcut referire la decizia Pristinei de a impune permise de şedere temporare persoanelor care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă. De asemenea, autoritățile kosovare au decis să-i oblige pe sârbii kosovari să-şi înlocuiască plăcuţele de înmatriculare cu unele emise de Republica Kosovo, fapt care a provocat o escaladare a tensiunilor.

Sub presiunea puterilor occidentale şi în special a SUA, marele aliat al Kosovo, administraţia de la Pristina a decis să amâne cu o lună, intrarea în vigoare a noilor reguli la graniţa cu Serbia.

Kosovo, steag și poziționare pe harta politică a lumii

Sursa: Dreamstime.com

Rolul forței KFOR în Kosovo

Trebuie spus că Belgradul nu a recunoscut niciodată autoproclamata independenţă a Kosovo din anul 2008. După un un război sângeros soldat cu circa 13.000 de morţi, majoritatea albanezi kosovari, situația în zonă rămâne tensionată. Periodic au loc incidente și fricțiuni între sârbii locali, susținuți de Belgrad și albanezi, după cum relatează France Presse.

În acest context, forţa NATO în Kosovo numără un efectiv de 3.775 de militari care provin din 28 de ţări, conform informațiilor prezentate de Alianţă. Mandatul acestor militari este de a oferi un mediu sigur şi de a garanta libertatea de circulaţie „în avantajul tuturor comunităţilor din Kosovo”.