Conflict diplomatic între Moscova și Belin. Rusia anunță expulzarea a peste 20 de diplomați germani

Conflict diplomatic între Moscova și Belin. Rusia anunță expulzarea a peste 20 de diplomați germani Maria Zaharova / Sursa: Arhiva EVZ

Moscova urmează să expulzeze peste 20 de diplomați germani în replică la o măsură similară luată de autoritățile diplomatice de la Berlin. Anunțul a fost făcut de purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, într-o intervenție televizată. La sfârşitul lunii martie surse politice vorbeau despre intențiile Germaniei de a expluza peste 30 de diplomaţi ruşi acuzați că ar fi recrutat informatori germani.

Ministerul de Externe rus a anunţat că va expluza peste 20 de diplomaţi germani. Măsura se dorește o replică la o măsură similară, luată de Berlin, dar care nu a fost confirmată de Germania, transmit AFP şi Reuters. La sfârşitul lunii martie, revista Focus relata că Germania intenționa să expulzeze peste 30 de diplomaţi ruşi. Aceștia erau acuzați că ar fi recrutat informatori germani pentru serviciile secrete de la Moscova.

În anunțul făcut de purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, nu a fost precizat numărul de diplomați germani care vor fi expulzați. Dipomația de la Moscova a precizat că ambasadorul Germaniei a fost notificat cu privire la aceste măsuri încă din 5 aprilie.

„Peste 20 de diplomaţi germani sunt expulzaţi din Rusia”, a indicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, pentru postul de televiziune Zvezda.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anterior, Ministerul de Externe rus a difuzat un comunicat în care anunţa „represalii” ca urmare a deciziei de expulzare masivă a diplomaţilor ruşi din Germania.

„Condamnăm ferm aceste acţiuni ale Berlinului, care continuă să distrugă întregul evantai al relaţiilor ruso-germane, inclusiv dimensiunea lor diplomatică”, se arăta în comunicatul de presă.

Germania a luat notă de decizia Moscovei

Ministerul de Externe german a precizat, pentru presă, că a luat notă de declaraţiile Mariei Zaharova.

„Guvernul federal şi partea rusă au fost în contact în ultimele săptămâni” în special cu privire la o „reducere a prezenţei serviciilor de informaţii ruse în Germania”, a adăugat MAE german.

Germania a fost un partener economic apropiat al Moscovei înaintea ofensivei militare din Ucraina. După declanșarea războiului, pusă în fața atrocităților comise de armata rusă împotriva civililor ucraineni, Germania s-a distanţat, sprijinind financiar şi militar Kievul în conflict. La finalul lunii ianuarie, Berlinul a acceptat să trimită tancuri Leopard în Ucraina, evoluţie majoră în sprijinul militar occidental pentru armata de la Kiev.

În primăvara lui 2022, Germania a expulzat 40 de diplomaţi ruşi care reprezentau, potrivit Berlinului, o ameninţare pentru securitatea sa. De altfel, de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, activităţile de spionaj ruseşti în Germania s-au extins până la un nivel fără precedent în ultimii ani, potrivit serviciilor de securitate germane.

Anul trecut, şeful agenţiei germane de securitate cibernetică, Arne Schönbohm, a fost destituit. El a fost acuzat în presă de apropierea față de o asociaţie de consiliere în securitate cibernetică suspectată de legături cu serviciile de informaţii ruse.