Evenimentul Zilei > Actualitate > CONFIRMAREA MASACRULUI: Schelete de copii, în groapa comună din Pădurea Vulturi
CONFIRMAREA MASACRULUI: Schelete de copii, în groapa comună din Pădurea Vulturi

CONFIRMAREA MASACRULUI: Schelete de copii, în groapa comună din Pădurea Vulturi

Groapa comună descoperită recent în localitatea ieşeană Popricani conţine şi schelete de copii, cea mai mică victimă părând să aibă, după estimările cercetătorilor, mai puţin de trei ani, anunţă Ziarul de Iaşi. Informaţia a fost confirmată pentru EVZ de istoricul Adrian Cioflâncă, coordonatul echipei de arheologi care efectuează, de aproape trei săptămâni, săpături în Pădurea Vulturi. Numărul scheletelor a ajuns la cifra 22.

Ziarul de Iaşi scrie, citând surse din rândul anchetatorilor, că patru din cele 22 de schelete descoperite, până acum, în Pădurea Vulturi din comuna Popricani aparţin unor copii.

Contactat de EVZ, Adrian Cioflâncă, istoricul care coordonează acţiunea, a confirmat informaţia, indicând că săpăturile s-au reluat în zonă şi vor continua în perioada următoare.

Groapa comună de la Popricani este prima de acest fel descoperită pe teritoriul României în ultimii 65 de ani, după ce, în 1945, tot în apropierea Iaşiului, la Stânca Roznovanu, au fost găsite trei situri conţinând 311 cadavre, dintre care 38 de copii între 1 şi 12 ani.

Un scenariu improbabil

La Popricani au mers astăzi reprezentanţi ai cancelariei rabinice de la Bucureşti, dar şi un rabin de la Londra, pentru a evalua situaţia de la faţa locului şi pentru a obţine datele necesare formulării unei recomandări cu privire la felul în care trebuie continuate cercetările. În 2002, când au apărut primele informaţii în presa locală cu privire la existenţa unei gropi comune cu scheletele evreilor ucişi de armata română în vara anului 1941, cancelaria rabinică de la Londra a depus toate demersurile pentru stoparea cercetărilor, invocând argumentul profanării.

Deşi una din temerile cercetătorilor este că reprezentanţii religioşi vor cere, şi acum, sistarea săpăturilor, surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru EVZ că autorităţile române nu iau în calcul un asemenea scenariu. În plus, nici rabinul-şef al Comunităţilor evreieşti din România, Sorin Rosen, nu susţine un asemenea demers.

Probele masacrului

Scheletele de copii descoperite vin să completeze ipoteza conform căreia la Popricani avem de-a face cu o groapă comună apărută în prelungirea pogromului de la Iaşi din vara lui 1941.

Calitatea civilă a victimelor e dincolo de orice dubiu, din moment ce în groapă au fost descoperite diferite obiecte precum nasturi de la haine, o cataramă de curea şi chiar o talpă de pantof mărimea 35. Mai mult, săpăturile au scos la suprafaţă şi tuburi de gloanţe de calibru 7,92 CMC (Copşa Mică Cugir) sau PA (Pirotehnia Armatei) producţie 1939 şi 1940, folosite de armata română în război.

Din informaţiile EVZ, la faţa locului a fost găsit şi un ceas, speranţa istoricilor fiind ca eventuale gravuri să deschidă piste pentru identificarea victimelor.

  • Echipa de istorici care a descoperit groapa comună a efectuat săpături în Pădurea Vulturi din Popricani bazându-se pe relatările unor localnici. Mărturiile acestora descriu acelaşi scenariu : cum au curs, în vara lui 1941, convoaiele de evrei dinspre Iaşi, dispărând definitiv în pădurea aflată pe un versant cunoscut în zonă sub denumirea de Valea Climoaiei. Puteţi citi mărturiile martorilor aici şi aici.

  • Pe 5 noiembrie, Evenimentul zilei şi Ziarul de Iaşi anunţau, într-un demers jurnalistic exclusiv, descoperirea unei gropi comune în apropiere de Iaşi, pusă de istorici în rândul probelor care certifică crimele comise de armata română împotriva evreilor, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Documente de arhivă din dosarul procesului pogromului de la Iaşi, aflate în arhivele Muzeului Holocaustului din Washington şi ale CNSAS, arată că, în vara lui 1941, în zona Vulturi acţiona Regimentul 6 Vânători din Divizia 14. Ofiţeri ai acestui Regiment au fost condamnaţi pentru crime de război în 1948, fiind posibil să aibă legătură şi cu masacrul din Valea Climoaiei.

  • În ziua în care subiectul a ajuns în atenţia presei, Parchetul Militar Iaşi a dispus deplasarea la faţa locului a doi procurori, securizarea zonei, dar şi oprirea cercetărilor până la noi dispoziţii. Între timp, săpăturile s-au reluat în Pădurea Vulturi, numărul scheletelor descoperite ajungând de la 16 (pe 5 noiembrie) la 22.