Confesiunea unui procuror. Şi-a cerut public iertare de la omul pe care l-a băgat după gratii

Confesiunea unui procuror. Şi-a cerut public iertare de la omul pe care l-a băgat după gratii

Un procuror american care a pledat pentru condamnarea la moarte a unui om nevinovat a dat publicităţii o scrisoare emoţionantă. Dincolo de tulburătoarea confesiune, scrisoarea pune în discuţie tot sistemul judiciar American. Victima nu va primi nicio despăgubire din partea statului pentru că eroarea judiciară nu a fost săvârşită cu intenţie

Pe 5 noiembrie 1984, la Shreveport, Louisiana, un bărbat de culoare a fost condamnat la moarte pe scaunul electric, pentru uciderea unui bijutier.

“Am asistat la procesul lui Glenn Ford de la început până la sfârşit. Eram acolo când a fost pronunţată sentinţa. Credeam că se făcuse dreptate, că mi-am făcut treaba. Eram unul dintre procurorii de caz şi eram deosebit de încântat de ce făcusem”, îşi aminteşte Marty Stroud, în scrisoare adresată Shreveport Times şi citată de Liberation.

Convingerile sale au anulat 30 de ani din viaţa unui om a cărui nevinovăţie a fost demonstrată (din păcate mult prea târziu) pe baza unor probe noi. La începutul acestei luni, Glenn Ford (foto) a fost în sfârşit eliberat. Are 64 de ani şi cancer în fază terminală. Mai mult decât atât, statul Louisiana refuză să-i acorde orice fel de despăgubiri, invocând lipsa intenţiei în comiterea acestei erori incredibile.

Cum a fost însă posibilă o asemenea eroare judiciară? „Vina mea e că am fost prea nepăsător şi nu am luat în seamă zvonurile privind implicarea altor persoane”, explică Stroud.

“Ar fi trebuit să fiu mai curios. Dar au existat şi alte elemente care au jucat un rol decisive contra lui Glenn Ford: componenţa juriului – albi în proporţie de 100% şi lipsa mea de experienţă. (…) Aveam 33 de ani, eram arogant, categoric, narcisist şi plin de mine. Nu mă interesa decât să-mi câştig procesele, nimic mai mult”, mai scrie magistratul, care, între timp, şi-a schimbat radical punctul de vedere şi a devenit un înverşunat susţinător al abolirii pedepsei cu moartea.

“Este o insultă la adresa oricărei societăţi civilizate”, conchide Marty Stroud.