Conferință regională despre protecția copilului: În prima jumătate a anului s-a dublat numărul abuzurilor sexuale
- Daniela Șerb
- 28 septembrie 2015, 09:45
Până pe 30 septembrie are loc în România conferința regională europeană IPSCAN pe protecția copilului la care participă 400 de specialiști din peste 50 de țări.
Societatea Internaţională pentru Prevenirea Abuzului şi Neglijării Copilului (ISPCAN) şi Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) organizează, pentru prima oară în România, Conferinţa Regională Europeană ISPCAN.
Bogdan Simion, președintele FONPC, a declarat, ieri, în deschiderea conferinţei, că în 25 de ani România a reușit să reducă numărul de copii instituționalizați de la 200.000 câți erau în 1990 la 20.000. Potrivit lui Simion, numărul copiilor care beneficiază de o formă de protecție în România a scăzut sub 60.000.
Simion a arătat că numai în prima jumătate a anului, numărul abuzurilor sexuale asupra minorilor s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar pe lângă acest tip de abuz, şi mai frecvente sunt abuzul emoţional şi cel fizic.
El a adăugat că foarte mulți părinți continuă să aplice corecții corporale copiilor lor considerând acest lucru o formă de educație, iar formele de abuz şi de neglijare sunt prezente în familie, la şcoală, dar şi în centrele de plasament.
"Impactul psihologic este extraordinar şi am dorit să organizăm în România această conferinţă şi pentru că am vrut să punem pe agenda publică această problematică, pentru că, pe undeva, abuzul şi neglijarea au fost uitate de autorităţi", a mai spus preşedintele FONPC.
De asemenea, el a arătat că anual sunt înregistrate în jur de 12.500 de cazuri de abuz asupra copilului în România, subliniind însă că cifrele reale sunt mult mai mari decât cele oficiale.
"Trebuie să protejăm copiii de toate formele de violenţă şi trebuie să vedem cum facem acest lucru", a spus preşedintele ISPCAN, Joan Van Niekerk.
Conferinţa ISPCAN are loc în perioada 27- 30 septembrie şi reuneşte specialişti internaţionali din sănătate, asistenţă socială şi medicală, psihologie şi justiţie.