Conferinţa lui Nick Vujicic, omul fără membre
- Cristina Olivia Moldovan
- 11 aprilie 2011, 08:46
Bucureştenii îl întâlnesc astăzi pe cel mai charismatic orator motivaţional al momentului.
În urmă cu mai bine de o lună, "Evenimentul zilei" prezenta povestea lui Nick Vujicic, australianul de 29 de ani născut fără mâini şi fără picioare, considerat cel mai charismatic orator motivaţional. Astăzi, Nick Vujicic este prezent la Bucureşti şi susţine, de la ora 18.00, conferinţa motivaţională "100% inspiraţie. Cum să trăieşti o viaţă fără limite".
Născut cu sindromul Tetra- Amelia, o boală genetică rară, Nick Vujicic a avut o copilărie chinuită din cauza răutăţilor pe care i le spuneau colegii de clasă şi a faptului că oamenii mari îi vorbeau ca unei persoane cu handicap psihic.
Părinţii l-au sprijinit să depăşească limitele, să nu se descurajeze şi să încerce să facă tot ceea ce îşi doreşte. L-au învăţat să scrie improvizând un sistem de ţinere a creionului, să înoate, să călărească şi chiar să joace fotbal cu capul. Şi, mai ales, l-au învăţat că imposibilul nu există.
Două mâini şi două picioare nu sunt o garanţie a fericirii
Exemplul lui Nick Vujicic este cea mai clară dovadă că un handicap fizic nu reprezintă o condamnare la nefericire. Nick se declară un om fericit şi de succes. Familia îl iubeşte şi îl apreciază, are afaceri care îi aduc bani, primeşte săptămânal cereri în căsătorie şi este invitat să ţină discursuri motivaţionale în oraşe din toată lumea.
"Viaţa merită trăită!"
Povestea lui Nick a impresionat multă lume, biletele la evenimentul de la Universitatea Româno- Americană epuizându-se la scurt timp după anunţarea conferinţei.
Timp de o lună, "Evenimentul zilei" a desfăşurat campania "Viaţa merită trăită", în cadrul căreia a publicat articole despre persoane cu dizabilităţi care au reuşit să învingă prejudecăţile sociale şi să depăşească ceea ce lumea percepe drept limite impuse de handicapul lor.
De asemenea, o serie de articole au tratat problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi felul în care sunt susţinute, încurajate şi îndreptate spre o carieră de către familie şi societate.
MODELE
Cinci dintre eroii campaniei EVZ îl întâlnesc astăzi pe Nick
În campania "Viaţa merită trăită", desfăşurată de "Evenimentul zilei" în perioada 1 martie- 3 aprilie, au fost prezentate nouă cazuri ale unor persoane cu dizabilităţi ce pot servi drept model de conduită şi determinare.
Cinci dintre eroii campaniei au primit invitaţii la conferinţa lui Nick Vujicic. Vlad Stamate, un puşti de 13 ani care are IQ de copil supradotat, se află la a doua întâlnire cu Nick Vujicic. Vlad are tetrapareză, este imobilizat în scaun cu rotile, dar acest lucru nu îl împiedică să-şi dorească să devină medic şi nici să înveţe cot la cot cu colegii lui de clasă.
Talentul bate handicapul
La 17 ani, Roxana Irimia din Valea Jiului studiază pictura la un liceu de artă, în ciuda malformaţiilor pe care le are la mâini şi care, teoretic, nu-i permit nici măcar să ţină pensula cum trebuie.
Un alt tânăr talentat despre care a scris EVZ este ieşeanul Rică Moraru, de 27 de ani, care face origami 3D cu mâna stângă, după ce dreapta a devenit nefuncţională în urma unui accident.
Carieră în scaun cu rotile
Bucureştenii Adina Milac (36 de ani) şi Iulian Crăciun (33 de ani), imobilizaţi în scaune cu rotile, sunt alte două exemple că inteligenţa, munca şi ambiţia pot învinge handicapul. Adina este o cercetătoare de top a României şi lucrează la Institutul de Biochimie al Academiei Române, iar Iulian conduce departamentul IT al unei firme de headhunting, este căsătorit şi are o fetiţă.