Conectează-te la soare! Energie gratis pentru laptop

Conectează-te la soare! Energie gratis pentru laptop

Tot mai multe dispozitive electronice alimentate direct cu energie fotovoltaică apar pe piaţa locală. Ele atrag interesul pentru că sunt practice, comode şi, mai ales, „verzi”.

Ai rămas fără baterii la laptop, telefonul mobil, MP3 sau chiar maşină? Conectează-le la soare! Pe piaţă au apărut o mulţime de gadgeturi care pot fi încărcate direct de la lumina solară, prin mici panouri fotovoltaice încorporate în ele.

Preţurile variază de la un furnizor la altul, dar în general sunt destul de mari, de aceea nici nu se vând „ca pâinea caldă”, însă interesul românilor este în creştere.

Gândiţi-vă totuşi că achiziţionaţi lucruri practice, care vă pot salva din situaţii dificile, când nu aveţi posibilitatea de a vă conecta la o sursă clasică de alimentare cu electricitate. În plus, puneţi un umăr la salvarea planetei, întrucât aceste gadgeturi sunt prietenoase cu mediul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai scumpe sunt cele dotate cu acumulator propriu, care înmagazinează puterea generată de panouri şi vă poate alimenta dispozitivele electronice şi atunci când soarele nu străluceşte. Cele fără acumulator transferă energia direct în bateria descărcată prin adaptoare speciale.

Printre amatori: pescarii

Aşadar, plecaţi la munte? Puneţi-vă un rucsac „solar” în spate şi nu vă temeţi că veţi rămâne fără baterie la telefon. Potrivit comercianţilor de astfel de produse „solare”, printre cei mai buni clienţi se numără pasionaţii de drumeţii pe munte, dar şi pescarii, care-şi pot alimenta solar bateria de la bărci, de pildă.

„Încărcătoarele solare pentru acumulatorii auto sunt bune şi pentru bărcile pescarilor, de exemplu, că stau la soare toată ziua”, spune Cătălina Pop, reprezentant al firmei Carpat Energy.

Potrivit acesteia, astfel de încărcătoare, care la firma lor costă 46 euro cu TVA inclus, nu te ajută dacă ai bateria complet descărcată, dar o fac atunci când maşina stă şi vreţi să ascultaţi radioul, de pildă.

Şi companiile care vor să transmită că sunt „verzi” cumpără astfel de produse pentru promovare, spune Ana Panco, director general Ideea House. Iar piaţa are potenţial de creştere.

ÎNCĂRCĂTOR PORTABIL

Trei produse „independente” energetic

Încărcătorul solar Dual Panel are două panouri solare care se pliază, dimensiunile fiind 60x100x23 mm şi greutatea de 120 g. Are încorporat un acumulator Li-ion de 1200mAh/3.7V şi elemente de conectare pentru iPod/iPhone, adaptoare pentru telefoane Nokia şi Samsung, cablu USB cu mufă mamă, cablu mini-USB, adaptor Nintendo DS, adaptor Sony PSP.

  • Preţ: 48 euro (carpatenergy.ro)

RUCSACUL SOLAR

Rucsacul fotovoltaic poate alimenta în câteva ore o gamă largă de dispozitive electronice portabile mai mici decât un laptop, cum ar fi telefoanele mobile, PDA-uri, camere digitale etc.

Panourile solare generează 4W putere. Acumulatorul încapsulat de 2200mAh Litiu-Ion poate fi, de asemenea, încărcat folosind o sursă externă de 220V sau de la priza de 12 V din maşină.

  • Preţ: 249 euro (esolar.ro)

BORSETA SOLARĂ

Borsetă cu panou solar, acumulator de 2,7W şi Li-ion 1800mAh. Se încarcă la capacitatea maximă dacă este expusă la soare timp de 5 ore, iar astfel încărcată poate încărca, la rândul ei, obiectele care i se ataşează, în 1-2 ore.

Include extensii de conectare pentru Nokia, Samsung, Sony Ericsson, PSP, Nintendo DS Lite, LG şi mini-USB. Dimensiune: 16x2x22 cm.

  • Preţ: 39,8 euro + TVA (ideeahouse.ro)

SUGESTIE

Cadourile solare, inedite

Energia solară intră tot mai mult în viaţa noastră, în lucrurile din jur. Fie că vorbim de încărcătoare portabile, de instalaţii pentru casă şi grădină sau de obiecte care pot stârni hazul celor mici. Un cadou eco, alimentat cu energie de la soare, este deosebit şi va face impresie.

Doamnelor, de pildă, le puteţi dărui un minimixer solar, pentru cappuccino sau sosuri uşoare. Este fără cablu şi nu se schimbă niciodată bateriile (preţ 30 de euro, esolar.ro).

Nu ar fi rea însă nici o ramă foto solară. Două mici module solare montate pe spate încarcă pe timpul zilei bateria integrată. La apus, un senzor trece automat la iluminarea pozei până în dimineaţa următoare. Ca să fie deosebită, puteţi introduce în ramă o pictură realizată de copii (35 de euro, esolar.ro).

Şi pentru cei mici se găsesc cadouri interesante. Pentru băieţi puteţi lua un elicopter solar de lemn (preţ 72,5 lei) ori un avion biplan cu motor solar (85,47 lei), iar pentru fete o albinuţă solară asamblată şi vopsită manual (99,89 lei) sau un carusel solar (120 de lei), de pe jucariisolare.ro. Pentru domni, o idee de cadou e şapca solară cu ventilator, bună pentru zile caniculare, cu 52 lei.