Condițiile de pensionare pentru românii care lucrează în străinătate. Cine are dreptul la pensie comunitară

Condițiile de pensionare pentru românii care lucrează în străinătate. Cine are dreptul la pensie comunitară sursă: arhivă

Românii care au muncit cel puțin un an în străinătate, înainte de pensionare, pot beneficia de pensia comunitară plătită de statul în care au lucrat şi la bugetul căruia au virat contribuţii. Conform reglementărilor europene, pensia comunitară este acordată cetățenilor din statele membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European.

Românii care au lucrat în străinătate, înainte de pensionare, pot beneficia de pensie comunitară în statul în care au lucrat şi la bugetul căruia au plătit contribuţii. Conform reglementărilor europene, pensia comunitară este acordată cetățenilor din statele membre ale Uniunii Europene (UE) şi ale Spaţiului Economic European.

Cei care au lucrat sau lucrează în statele membre ale Uniunii Europene pot beneficia de pensie comunitară cu condiția să parcurgă anumite etape. În primul rând, aceștia trebuie să fi plătit regulat contribuţiile la fel ca și cetăţenii ţării respective. De asemenea, trebuie să aibă și vârsta de pensionare prevăzută în statul respectiv. Cei care vor beneficia de o astfel de pensie vor putea opta să o primească în lei sau în euro, în funcţie de locul în care se află.

Astfel, dacă la momentul ieșirii la pensie cetăţeanul român locuieşte sau munceşte în alt stat european, va trebui să aştepte să împlinească anii de ieşire la pensie din ţara respectivă. Cererea de pensionare poate fi depusă doar începând cu data la care solicitantul îndeplineşte condiţiile de pensionare prevăzute de lege. În cazul unei persoane care a lucrat atât în România, dar și în alte state europene, poate cere pensie începând cu data la care îndeplineşte condiţiile necesară din țara în care se află.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum se poate muta pensia din România în altă țară

În cazul în care un lucrător se întoarce în propria ţară sau se mută în alt stat european, înainte de a fi îndeplinit condiţiile necesare de pensionare, le poate îndeplini continuând să muncească şi să contribuie în noul stat. Toate contribuţiile virate în alte ţări europene vor fi însumate, ulterior, în scopul de a acorda o singură pensie. Suma plătită se determină în funcție de contribuțiile sociale virate în statele respective.

Aici mai trebuie spus că românii stabiliţi definitiv peste hotare, care nu mai doresc să revină în țară, pot depune dosarul pentru pensionare în ţara în care se află. Iar acolo, îi vor fi calculaţi şi anii munciţi în România pentru care a virat contribuții. Pe de altă parte, este bine de ştiut că pensia din România poate fi mutată în orice alt stat european. În cazul în care o persoană decide să se mute din România în altă țară din UE, pensia poate fi transferată în locația respectivă.

Pentru a beneficia de pensie în altă țară trebuie parcurși mai mulți pași. În primul rând trebuie deschis un cont la o bancă de pe teritoriul statului în care și-a fixat domiciliul. De asemenea, trebuie comunicate caselor de pensie locale detaliile bancare, adresa completă a beneficiarului, denumirea şi adresa băncii, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, iar acolo unde este cazul, numărul de cont bancar al casei teritoriale de pensii în evidenţa căreia se află dosarul de pensie, conform dcbusiness.ro.