Evenimentul Zilei > Actualitate > Condiții pentru românii care revin în țară de sărbători
Condiții pentru românii care revin în țară de sărbători

Condiții pentru românii care revin în țară de sărbători

Românii care locuiesc peste hotare și revin în țară pentru sărbătorile de iarnă trebuie să ia în calcul câteva condiții pentru a se întoarce acasă, lângă familie. 

Întreagă lume se confruntă cu un nou val de infectări, iar situația epidemiologică se înrăutățește de la o zi la altă. Autoritățile din România impun anumite condiții pentru românii care revin în țară pentru Crăciun sau Revelion.

Autoritățile exclud reintrarea României în carantină totală, însă anumite măsuri se pot lua doar local, acolo unde există focare și situația o impune.

Specialiștii se tem că odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, mulți români se vor întoarce în țară iar în aceste condiții, pentru că situația epidemiologică din Uniunea Europeană nu este deloc favorabilă, putem asista la o explozie a cazurilor de infectare cu COVID-19.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat, cu ceva timp în urmă, că cei care revin în România pentru a petrece sărbătorile de iarnă, trebuie să prezinte un test negativ COVID-19, fie să stea în carantină, în funcție de ce perioadă aleg să rămână pe teritoriul țării.

„După cum știți, sunt acele țări care au o rată de infectare mai mare că a noastră. Condițiile sunt aceleași, dacă vine pentru trei zile vin cu un test, realizat în maxim 48 de ore, negativ. Dacă vin pentru mai mult timp intră în carantină, cu posibilitatea că în cea de-a 8-a zi să facă acel test, iar dacă este negativ în cea de-a 10-1 să iasă din carantină”, a precizat Nelu Tătaru.

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat

Autoritățile centrale au actualizat, cu o zi în urmă, lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Astfel, cei ce vin în România din una dintre aceste țări sunt obligați să stea 14 zile în carantină.

Singura excepție de la această regulă e dacă vin pentru o perioadă de 3 zile și prezintă un test negativ de COVID 19, făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

Trebuie spus că la această oră peste 30 de localități din România se află în carantină.

Pe 15 decembrie, în România, s-a înregistrat un număr de 6.172 de cazuri noi de infectări cu SARS-CoV-2

Un număr de 6.171 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore în urma efectuării a 25.185 de teste la nivel naţional, a informat, marţi, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Bilanțul COVID-19 de pe 15 decembrie este unul de coșmar. 204 de persoane și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore.

Un număr de 6.171 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, în urma efectuării a 25.185 de teste la nivel naţional, a informat, marţi, Grupul de Comunicare Strategică.

Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, precizează GCS.