"Concursul" pentru postul de premier a fost amânat 10 zile

"Concursul" pentru postul de premier a fost amânat 10 zile

Coaliţia nu va discuta despre funcţia de premier înainte de congresul UDMR. Băsescu le-a spus liderilor PDL că menţinerea actualei formule echivalează cu îngroparea partidului şi pierderea guvernării.

Traian Băsescu a dat peste cap calculele PDL-iştilor care-l vedeau conservat la Palatul Victoria pe Emil Boc, trântindu-le în faţă că menţinerea actualei formule echivaleză cu îngroparea partidului şi pierderea guvernării.

Ca soluţie, şeful statului a sugerat, într-o întâlnire aseară cu parlamentarii democrat-liberali, o mutare rapidă şi a avansat ca termen începutul lunii martie, când se vor fi lămurit lucrurile şi în UDMR.

"Speculaţiile pe care le faceţi, cu numele de premier, sunt în afara realităţii, pentru că nimic nu se va lua în discutie până nu se termina alegerile în UDMR(la sfârşitul lunii februarie- n.r.)".

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă PDL-iştii au insistat să li se spună care e soluţia pe care el o agreează, Băsescu le-a transferat, cel puţin declarativ, responsabilitatea lor: "Eu pot să închid discuţia acum sau pot să o continui în funcţie de răspunsul dumneavoastră".

Cât priveşte varianta unui premier independent, şeful statului a apreciat că "poate fi o soluţie", precizând însă că nu crede că "în coaliţie va exista o susţinere pentru această idee".

"Dacă nu gândiţi politic nu aveţi nici o şansă"

Dacă îl aşteptau cu soluţia în plic, parlamentarii s-au ales cu un scenariu pesimist de la Băsescu centrat pe variantă guvernamentală condusă de Emil Boc.

Şeful statului le-a spus că problema PDL este că nu poate capitaliza electoral efectele creşterii economice cu aceeaşi purtători de mesaj. În analiza prezidenţială, PDL a fost cotat la 15% şi fără şanse de creştere, ceea ce în final va duce la pierderea majorităţii în parlament şi, implicit, a guvernării.

"Rămâneţi în actuala formulă şi în 2-3 luni nu mai aveţi susţinere. O să veniţi la mine şi o să vă spun că-mi pare rău. Gândiţi-vă că toţi parlamentarii au aşteptări şi-şi pun problema ce vor face peste doi ani. Dacă nu faceţi analiza aşa nu aveţi nici o şansă", le-ar fi spus el democrat-liberalilor, atrăgându-le atenţia că au deficienţe de organizare şi de comunicare.

Cum democrat-liberalii au început să-l întrebe de câştigul pe care-l aveau ei şi care ar fi cea mai bună soluţie, premier tehnocrat, politic sau menţinerea lui Boc, Băsescu i-a sfătuit să nu se mai gândească fiecare la "bucăţica lui", ci să vadă lucrurile în ansamblu. Trebuie să gândiţi politic, în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare. Nu mai gândiţi politic şi vă gândiţi de fapt la voi", le-a spus el, potrivit aceloraşi surse.

Spunându-le în faţă că are răspunsuri la toate întrebările şi poate închide discuţia pe loc, Băsescu le-a dat ca termen PDLiştilor să ia o decizie în privinţa lui Emil Boc până la începutul lui martie. Asta în condiţiile în care, a spus el, a discutat şi cu UDMR, UNPR şi minorităţile, iar la solicitarea Uniunii lui Marko Bela a decis să tranşeze subiectul după congresul UDMR, de la finalul lui februarie.

Recâştigarea încrederii versus Emil Boc

De altfel, şeful statului a confirmat şi oficial această variantă, ferindu-se însă să-şi asume o soluţie şi vorbind despre nevoia "restabilirii încrederii în guvern", neexcluzând dintre soluţii schimbarea premierului. Mesajul a fost preluat şi de şefa PDL Bucureşti, Elena Udrea, care a admis, indirect, că schimbarea premierului ar fi în beneficiul PDL.

"Trebuie văzut care este drumul să recâştigăm încrederea populaţiei. Efectele creşterii economice nu se resimt rapid şi trebuie să vedem dacă avem timp sau trebuie să determinăm oamenii să vadă lucrurile mai repede", a spus Udrea, întrebată dacă recâştigarea încrederii în PDL se poate face cu Emil Boc. UPDATE: Varianta independentului câştigă teren

După întâlnirea cu parlamentarii, preşedintele Traian Băsescu a mai avut o rundă de discuţii aseară cu şefii de organizaţii ai PDL. Problema schimbării premierului Boc cu a plasării unui independent la şefia guvernului a fost repusă pe tapet, majoritatea celor prezenţi înclinând pentru ultima variantă, susţin surse din partid.

De asemenea, PDL-iştii au decis amânarea Consiliului Naţional de Coordonare care era programat pentru finalul acestei săptămâni.