Evenimentul Zilei > Actualitate > Concluzie alarmantă: Antarctica trece prin schimbări dramatice şi ireversibile
Concluzie alarmantă: Antarctica trece prin schimbări dramatice şi ireversibile

Concluzie alarmantă: Antarctica trece prin schimbări dramatice şi ireversibile

Mai mulţi gheţari masivi din sudul Peninsulei Antarctice au început să se topească rapid din anul 2009, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Science.

"Ca din senin (aceşti gheţari) au devenit a doua cea mai importantă sursă de apă care participă la procesul de creştere a volumului oceanului planetar", a precizat coordonatorul acestui studiu, Bert Wouters, cercetător la Universitatea din Bristol, Marea Britanie.

Această descoperire demonstrează că întreaga coastă vestică a Antarcticii pierde gheaţă. "Este vorba de un semnal important că Antarctica trece prin nişte schimbări rapide", susţine şi Neil Glasser, glaciolog la Universitatea britanică Aberystwyth, care nu a participat însă la acest studio, relatează Agerpres.

Linia de coastă lungă de 750 de kilometri a Peninsulei Antarctice mărgineşte Marea Amundsen. Ţinând cont de faptul că gheţarii de pe peninsulă au fost stabili până în 2009, majoritatea oamenilor de ştiinţă şi-au îndreptat atenţia spre alte regiuni ale continentului îngheţat austral. După ce această peninsulă s-a dovedit a fi un punct fierbinte în care gheţarii îşi pierd rapid din masă, conform unei analize recente a datelor obţinute de la sateliţi, oamenii de ştiinţă au decis că trebuie să urmărească cu atenţie evoluţia din această regiune.

Bert Wouters şi colegii săi au analizat datele obţinute de la trei sateliţi pentru a măsura înălţimea gheţarilor din această regiune în perioada 2003 – 2014. Ei au observat că nu există pierderi semnificative de gheaţă până în anul 2009, an în care, brusc, cel puţin 9 gheţari au început să se topească. În prezent, unii dintre aceşti gheţari pierd până la 4 metri din înălţime pe an. Retragerea gheţurilor denumite cândva "veşnice" a înaintat până la 100 de kilometri spre interiorul peninsulei, dinspre linia de coastă.

"Întreaga regiune este complet dezechilibrată, ceea ce ne-a luat complet prin surprindere"', a comentat Wouters pentru Live Science.

În total, zona sudică a Peninsulei Antarctice a adus un aport de aproximativ 300 de trilioane de litri de apă oceanului planetar în perioada 2009 – 2014. Dacă se vor topi complet, aceşti gheţari vor duce la creşterea nivelului oceanului planetar cu 35 de centimetri.

Topirea gheţarilor din vestul Antarcticii, gheţari care conţin suficientă apă pentru a provoca o creştere a nivelului oceanului planetar cu cel puţin 1 metru, s-a accelerat sub efectul procesului de încălzire globală şi pare deja ireversibilă, avertizau două studii publicate în urmă cu un an.

Unul dintre studii se concentra asupra numeroaselor date adunate în 40 de ani de observaţii ale gheţarilor antarctici, observaţii care indică faptul că retragerea gheţurilor în Marea lui Amundsen, în vestul Antarcticii, "a atins punctul de la care a devenit ireversibilă". Topirea a şase dintre cei mai mari gheţari din această regiune, Pine Island, Thwaites, Haynes, Smith, Pope şi Kohler, contribuie deja semnificativ la creşterea nivelului apei oceanului planetar, pierzând anual o masă de gheaţă aproximativ egală cu întreaga banchiză a Groenlandei. Aceşti gheţari conţin suficientă apă pentru a creşte nivelul oceanului planetar cu 1,2 metri şi se topesc într-un ritm mai accelerat decât cel prevăzut de climatologi.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: