Concesie. Facebook nu va mai elimina postările care susțin că COVID este creat de om

Pixabay

Postările de pe Facebook care susțin că COVID-19 a fost „creată de om” nu vor mai fi eliminate, a anunțat miercuri gigantul social media. Ridicarea interdicției reflectă o dezbatere cu privire la originile pandemiei din ultimele zile, în urma unui raport de pe Wall Street Journal potrivit căruia trei cercetători de la Institutul de virologie din Wuhan au fost spitalizați în noiembrie 2019 după ce s-au îmbolnăvit.

Președintele SUA, Joe Biden, a cerut comunității de informații americane să intensifice eforturile pentru a investiga originile coronavirusului și să furnizeze un raport în termen de 90 de zile care „ne-ar putea apropia de o concluzie definitivă”.

Concluzii îndoielnice cu privire la originea pandemiei

Oficiali ai administrației Biden și alți politicieni au criticat o anchetă efectuată de o echipă de oameni de știință reuniți de Organizația Mondială a Sănătății și de guvernul Chinei, care a returnat concluzii neconcludente cu privire la originile pandemiei.

Secretarul pentru sănătate și servicii umane, Xavier Becerra, a solicitat marți o anchetă de urmărire „transparentă, bazată pe știință”, în cadrul unei reuniuni a Adunării Mondiale a Sănătății.

„În lumina investigațiilor în curs de desfășurare a originii COVID-19 și în consultare cu experți în sănătate publică, nu vom mai elimina afirmația că COVID-19 este creată de om din aplicațiile noastre”, a spus un purtător de cuvânt al Facebook într-o declarație transmisă prin e-mail.

„Continuam să lucrăm cu experți în domeniul sănătății pentru a tine pasul cu natura evolutiva a pandemiei și pentru a ne actualiza regulat politicile pe măsură ce apar noi fapte și tendințe”, au mai spus reprezentanții Facebook, informează axios.com.

Facebook s-a confruntat cu critici privind gestionarea informaţiilor false legate de Covid-19.

Până acum, Facebook înlătura astfel de postări, ca urmare a politicii companiei privind dezinformarea legată de Covid-19. Erau vizate informaţii precum cele conform cărora Covid-19 este un virus sintetic, vaccinurile nu sunt eficiente în prevenirea bolii sau că este mai sigură infectarea decât vaccinarea.

Facebook înlătura conținutul ce prezintă un pericol iminent pentru siguranța utilizatorilor, iar de când a apărut criza Covid multe tipuri de informații intră în această categorie. De exemplu au fost înlăturate postările celor care spun că virusul nu există, că unii oameni sunt imuni la virus (cum ar fi cei săraci sau cei care au făcut gripă anul acesta). În categoria aceasta intră și postări care susțin că un vaccin nu este sigur, când autoritățile sanitare au spus de fapt că este sigur.