Concertele, ținta atacurilor teroriste. S-au înregistrat sute de morți

Concertele, ținta atacurilor teroriste. S-au înregistrat sute de morți Sursa foto: Arhiva EvZ

Concertele din cadrul turneului „Eras” al lui Taylor Swift, programate în Viena pentru 8-10 august, au fost anulate din cauza unui complot terorist dejucat. Evenimentele erau așteptate să atragă aproximativ 65.000 de spectatori în fiecare seară.

Două persoane au fost arestate. Principalul suspect este un cetățean austriac de 19 ani. Despre acesta se crede că a jurat credință grupării Stat Islamic luna trecută. Autoritățile au găsit substanțe chimice în posesia sa și au observat că a fost radicalizat online. Celălalt suspect a fost arestat la Viena. Concertele au fost mereu ținte principale pentru teroriștii care doresc să producă daune maxime. Acest lucru a fost subliniat tragic de atacul de la Crocus City Hall din Moscova, din martie. Patru teroriști asociați cu Statul Islamic au efectuat un atac coordonat, folosind arme de foc, arme albe și dispozitive incendiare, rezultând în 145 de morți și peste 551 de răniți.

Concertele, ținta atacurilor teroriste

Între 1996 și 2020, la nivel global, au fost înregistrate cel puțin 33 de cazuri de atacuri teroriste încercate sau executate care au vizat concerte. Aceste atacuri au luat viețile a aproximativ 263 de persoane.

În aproape 70% dintre aceste cazuri, atacurile au implicat bombardamente și explozii. Armele de foc au fost folosite în aproape 24% dintre cazuri. Dispozitivele explozive relativ primitive, cum ar fi grenadele de mână, au fost raportate în cel puțin opt cazuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai fatale atacuri teroriste asupra locurilor de concert din istorie includ:

- 13 noiembrie 2015, Paris: Atacul de la teatrul Bataclan, comis de Statul Islamic din Irak, a dus la moartea a 90 de persoane. Acest incident a făcut parte dintr-o serie de atacuri coordonate în Paris, care au lăsat în urmă 130 de morți în total.

- 1 octombrie 2017, Las Vegas. Un extremist presupus anti-guvernamental a deschis focul asupra participanților la festivalul de muzică Route 91 Harvest dintr-o cameră de hotel, ucigând 58 de persoane și rănind peste 850. Acesta rămâne cel mai mortal atac armat în masă din istoria modernă a Statelor Unite.

- 22 mai 2017, Manchester. Un atacator sinucigaș afiliat Statului Islamic a detonat un dispozitiv exploziv la sfârșitul unui concert al Arianei Grande, ucigând 22 de persoane și rănind peste 500.

Având în vedere acest istoric, nu este surprinzător că autoritățile austriece au decis să anuleze concertele.

Evitarea unei tragedii similare

Demografia vizată în presupusul complot terorist din Viena amintește de atacul de la Manchester Arena din 2017. Profilul tipic al fanilor Arianei Grande, în special în timpul turneului „Dangerous Woman”, includea un număr mare de tineri, mulți dintre ei adolescenți sau chiar copii mai mici. Publicul era predominant feminin și deseori includea familii, cu părinți care își însoțeau copiii.

Printre cele 22 de persoane ucise la Manchester, cea mai tânără victimă avea 8 ani. Alte câteva victime erau copii și adolescenți. Un atac la un concert al lui Taylor Swift ar fi putut provoca daune similare și ar fi dus la o tragedie comparabilă.

Australia și-a ridicat recent nivelul de amenințare teroristă, o decizie reafirmată de incidentul recent din Austria. Unul dintre indicatorii probabili utilizați de ASIO pentru a evalua nivelul de amenințare este atmosfera de securitate globală, inclusiv amenințările existente și potențiale identificate în alte părți ale lumii. Natura interconectată a terorismului global înseamnă că amenințările din străinătate pot avea implicații pentru securitatea națională a Australiei.

Acest lucru este subliniat și de comploturile teroriste dejucate recent înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Acestea au fost în mare parte motivate de extremism ideologic și încurajate de rețelele teroriste globale, theconversation.