Comunismul, regretat de est-germani

Comunismul, regretat de est-germani

Aminitiri frumoase despre Republica Democrată Germană sunt evocate tot mai mult în ultimul timp, în ciuda celor douăzeci de ani care au trecut de la unificare.

Un ultim sondaj arată că mulţi tineri consideră că le-ar fi fost mai bine ca cetăţeni est-germani.

"O nouă formă de «Ostalgie» (termenul care defineşte "nostalgia" fostului RDG-ist) a prins un contur tot mai puternic", a declarat pentru Der Spiegel istoricul Stefan Wolle.  "Viaţa sub dictatură este văzută drept una ideală. până şi tinerii care nu au trăit experienţa celor două Germanii ridică în slăvi RDG", adaugă acesta.

Dictatura, un vis frumos

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii au tendinţa să se gândească la dictatură ca la ceva frumos şi la renegarea trecutului statului comunist ca un atac la istoria proprie, iar mulţi est-germani percep critica la adresa sistemului ca pe un afront personal" spune Klaus Schroeder, cercetăror în cadrul Universităţii Libere din Berlin, care sudiază arhivele statului comunist.

El avertizează cu privire la eforturile de a reduce semnificaţia dictaturii de către tânăra generaţie a cărei înţelegere despre dictatură este dată de discuţiile cu părinţii, familia şi mai puţin din manualele de istorie.

Mai putin de jumatate din tinerii est-germani se referă la RDG ca la o dictatură şi majoritatea cred că STASI era un serviciu normal de informaţii.

"Aceşti oameni tineri nu pot şi nu au nicio dorinţă să recunoscă faţa neagră a Republicii Democrate Germane", a mai spus Schroeder.