Computerul 100 la sută românesc renaşte la Simeria

Computerul 100 la sută românesc renaşte la Simeria

După ce şi-a pus, temporar, în „stand-by” ideea producerii în serie a husei care încarcă telefonul de una singură, inventatorul hunedorean Răzvan Mărcuş a început, zilele acestea, să lucreze la un proiect şi mai ambiţios: un computer sută la sută românesc, mult mai puternic şi mai econom decât cele existente acum pe piaţă. „Locul de naştere” al acestuia va fi Parcul de Afaceri Simeria.

„Ultima încercare de construire a unui computer sută la sută românesc a fost prin 1984, dacă nu mă înşel. Noi dorim să producem un computer cu o putere de procesare mult mai mare decât cele existente acum pe piaţă, dar şi cu un consum de energie mult mai scăzut. Vrem să venim cu o inovaţie importantă pe piaţă, o noutate absolută. De exemplu, un server consumă 1,7 KWh, iar noi credem că putem produce unul care să consume 0,5 – 0,6 KWh, la aceeaşi putere de procesare. Mai precis, dorim să producem la Simeria, pentru început, servere pentru on-line. Am venit aici pentru că ne-au atras condiţiile din acest parc de afaceri. Sunt peste aşteptări, în comparaţie cu alte locuri văzute. În plus sunt şi costurile reduse. Va fi însă vorba de muncă de cercetare atât în partea de software cât şi în cea de hardware. Sperăm ca, în termen de un an, să ne putem prezenta public rezultatul proiectului. Investiţia este făcută din fonduri proprii. E vorba de firma mea şi o companie din Cluj al cărei nume e confidenţial, deocamdată”, ne-a declarat Răzvan Mărcuş.

Firma lui Răzvan Mărcuş, Explore Green Energy, în parteneriat cu o companie din Cluj – Napoca, se instalează zilele acestea în Parcul de Afaceri Simeria, unde au închiriat deja un spaţiu de 450 de metri pătraţi (hală de producţie plus spaţii de birouri). Se estimează că aici vor lucra, în termen de câteva luni, între 30 şi 35 de persoane, de la specialişti în software şi IT până la electronişti.

Husa va fi produsă în străinătate

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu doi ani în urmă, Răzvan Mărcuş a inventat o husă pentru smartphone care poate să transforme orice tip de energie (de la lumină, energie termică şi unde electromagnetice până la energie cinetică) în energia necesară încărcării telefonului. A primit oferte cu multe zerouri pentru invenţia sa, dar le-a refuzat, dorind să găsească o soluţie pentru a o pune în fabricaţie în România. „Husa mea e în stand-by, deocamdată, pentru că e cam în faţa tehnologiilor de producţie de la noi din ţară. Sunt în discuţii pentru a o pune pe o linie de fabricaţie din străinătate, pentru că în ţară nu prea avem echipamentul necesar pentru producţie şi implementare.