Complexul Energetic Oltenia a oprit activitatea termocentralei Ișalnița. Se anunță proteste de amploare

Complexul Energetic Oltenia a oprit activitatea termocentralei Ișalnița. Se anunță proteste de amploare Sursa: G4Media.ro

Complexul Energetic Oltenia a decis să stopeze activitatea termocentralei Ișalnița, din cauza lipsei de cărbuni, asta după ce, în urmă cu mai bine de o săptămână, activitatea Carierei Miniere Roșia a fost oprită din cauza unor probleme de mediu. Din acest motiv, lipsa cărbunelui se resimte în activitatea termocentralelor.

Activitatea termocentralei Ișalnița a fost oprită, dată fiind imposibilitatea furnizării de cărbune, după ce Tribunalul București decidea suspendarea Acordului de Mediu pentru exploatările din Cariera Minieră Roșia.

Complexul Energetic Oltenia oprește activitatea termocentralei Ișalnița

Solicitarea de a închide mina a fost făcută de către o organizație non-guvernamentală, care voia chiar anularea Acordului de Mediu, din cauza unor presupuse încălcări ale legislației. Drept urmare, Tribunalul București acceptă cererea de suspendare și emite o hotărâre executorie, pusă în aplicare începând de joi, 30 iunie 2022.

Complexul Energetic Oltenia transmite că a formulat un recurs la decizia Tribunalului Gorj, iar acum așteaptă ca judecătorii să stabilească anularea primei decizii formulate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nemulțumiți de deciziile luate, peste 100 de minerii și energeticieni au protestat împotriva celor care au decis închiderea Carierei Roșia. Fără această carieră, Complexul Energetic Oltenia nu se poate menține pe linia de plutire, iar facturile vor exploda din nou, spun oamenii.

Cariera Minieră Roșia, cea mai mare mină din România

În Cariera Minieră Roșia lucrează 1.200 de angajați, fiind cea mai mare mină din România. Acolo este produs cărbune, în special pentru Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, dar nu numai. Grupurile energetice de la Rovinari produc două treimi din energia electrică a Complexului Energetic Oltenia.

În momentul de față, CEO funcționează cu doar 5 grupuri energetice, de la 7 câte erau pornite în urmă cu două săptămâni, ajungând de la o producție medie de 1.700 de MWh, la livrări de 1.000 de MWh, conform G4Media.ro.

Federațiile din domeniul muncii anunță proteste ample

Octavian Berceanu, fostul comisar general al Gărzii de Mediu Gorj şi candidat la funcţia de preşedinte al USR, a cerut închiderea exploatării miniere pe motiv că avea avizul de mediu suspendat. Decizia a fost contestată în instanță, iar federațiile sindicale amenință cu proteste la toate sediile USR.

Octavian Berceanu a mers, la începutul lunii iulie, la carieră despre care spune că funcționa ilegal și a cerut ca o decizie judecătorească, care a fost contestată, să fie respectată.

„Am ajuns aici pentru că există o decizie a Tribunalului Bucureşti care spune în felul următor: «Tribunalul va admite cererea şi va dispune suspendarea executării deciziei de încadrare şi a acordului de mediu până la pronunţarea instanţei pe fond». Cu alte cuvinte, această carieră nu trebuie să mai funcţioneze în momentul de faţă. Funcţionarea este infracţiune, deoarece nu are acord de mediu şi decizia de încadrare. Voi suna la 112 să vedem dacă Poliţia şi Garda de Mediu vor veni să constate această infracţiune“, a declarat Octavian Berceanu, fostul comisar general al Gărzii de Mediu, într-o postare pe contul său de Facebook.

USR, acuzat de comportament deviant

Federațiile Muncii au reacționat imediat și au acuzat USR că „are un comportament puternic deviant, deosibit de agresiv la adresa întregii țări“. Federațiile au cerut USR explicații cu privire la gestul lui Octavian Berceanu și au anunțat că vor declanșa acțiuni de protest la toate sediile parlamentare, ale acestui partid, potrivit gorjeanu.ro.

Federațiile au anunțat și că decizia prin care a fost suspendat avizul de mediu a fost atacată cu recurs de Complexului Energetic Oltenia și că se spera ca acesta să se judece cât mai rapid. Doar că magistrații au stabilit următorul termen de judecată abia în luna septembrie, din cauza vacanței judecătorești, în timpul căreia se judecă cu prepoderență doar cauzele penale urgente.

Federațiile Muncii cer și o anchetă care să arate cum a putut intra Octavian Berceanu într-o carieră minieră, unde regulile de acces sunt foarte stricte și este nevoie de multe aprobări.