Companiile europene, afectate de incendiile din California
- Raluca Dan
- 14 ianuarie 2025, 09:36
Incendiile din California au cauzat pierderi estimate între 250 și 275 miliarde de dolari (245-269 miliarde de euro), fiind considerate cel mai costisitor dezastru din toată istoria SUA, susține Gavin Newsom, guvernatorul Californiei. Analizele realizate de Berenberg indică faptul că și companiile europene de reasigurare ar putea înregistra pierderi totale de aproximativ 1 miliard de dolari (980 milioane de euro).
Mii de hectare din California, distruse
Focarele active din zone precum Kenneth, Eaton, Sunset, Palisades şi Hurst au distrus mii de structuri și de hectare, lăsând mii de persoane fără adăpost și provocând moartea a 24 de oameni.
Conform estimărilor Berenberg, companiile europene de reasigurare ar putea înregistra pierderi semnificative. Spre exemplu, Swiss Re ar putea avea pierderi de 160 milioane de euro, Munich Re de 220 milioane de euro, Hannover Re de 180 milioane de euro, iar SCOR de 50 milioane de euro.
Luni, prețurile acțiunilor acestor companii au înregistrat scăderi mari: Swiss Re (-1,37%), Munich Re (-2,04%), Hannover Re (-3,06%) şi SCOR (-1,98%).
Pragul de asigurare, crescut
Cu toate acestea, Berenberg transmite că pierderile estimate în urma incendiilor din California se încadrează în limitele bugetelor de risc stabilite de reasigurători și, deși ar putea afecta câștigurile din 2025, nu ar trebui să declanşeze o criză imediată.
Criza asigurărilor din California, agravată de incendiile din 2018 și de efectele schimbărilor climatice, a determinat retragerea unor mari compani precum State Farm și Allstate, de pe piață. Potrivit LendingTree, acest context a crescut procentul proprietarilor neasigurați la 10,5%.
În zone precum Palisades, sistemul FAIR Plan distribuie pierderile între mai mulți asigurători, reducând impactul asupra fiecărei companii. În contextl majorării pragurilor de ataşare şi concentrării impactului asupra proprietăţilor rezidenţiale, companiile de asigurare şi reasigurare pot gestiona mai bine riscurile actuale comparativ cu incendiile din 2018.
Punctele de ataşare la reasigurare, care indică nivelul la care polițele încep să acopere pierderile, sunt semnificativ mai mari decât în 2018, oferind o mai bună protecție companiilor în fața pierderilor.