Compact-discul a implinit 25 de ani

Compact-discul a implinit 25 de ani

In urma cu 25 de ani, la 17 august 1982, la uzinele companiei Philips din Hanovra era fabricat primul compact-disc, produs a carui aparitie a provocat o adevarata revolutie in industria muzicala.

„La sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor ‘80 nu ne trecea prin cap ca, intr-o zi, industria de divertisment si cea informatica vor opta pentru compact-discul digital pentru inmagazinarea volumului crescand de programe si filme”, explica Piet Kramer, unul dintre inginerii care au lucrat la proiectul primului CD.

Deja in anii ‘90, CD-urile au scos de pe piata discurile de vinil. Apoi au aparut noile variante, CD-Rom si DVD. In cei 25 de ani de cand a aparut pe piata, in lume s-au vandut 200 de miliarde de compact-discuri, noteaza agentia France Presse.

„Inceputurile au fost modeste, ca la orice revolutie”, spune Paul Solleveld de la organizatia olandeza a industriei divertismentului NVPI. Primele discuri muzicale au fost albumul „The Visitors” al grupului Abba si o simfonie de Richard Strauss, sub bagheta lui Herbert von Karajan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Intr-o prima etapa, Philips a produs doar 200 de CD-uri, in special cu muzica clasica, destinate melomanilor care ar fi apreciat calitatea superioara a sunetului. Produsul se adresa mai degraba unui public educat si instarit, CD-urile fiind mai scumpe decat vinilurile, pentru a nu mai vorbi de pretul ridicat al primelor CD-playere.

Marea lovitura vine in 1985, cand Dire Straits scoate „Brothers in Arms”, primul album aparut exclusiv pe CD. Albumul se vinde in peste un milion de exemplare si consacra compact-discul drept viitorul industriei muzicale.