Comoara găsită în abdomenul unui cașalot. Este vorba despre nouă kilograme de aur plutitor

Comoara găsită în abdomenul unui cașalot. Este vorba despre nouă kilograme de aur plutitor Sursa: Wikipedia

Un medic veterinar din insula La Palma, Spania, a fost chemat să analizeze cadavrul unei cașalot eșuat pe insulă și să afle care a fost cauza morții. În timpul procedurilor de autopsiere, medicul veterinar a descoperit o adevărată comoară.

Autoritățile din La Palma l-au chemat pe medicul veterinar Antonio Fernandez Rodriguez, șeful Institutului de sănătate animală și securitate alimentară de la Universitatea din Las Palmas, pentru a afla cauzele care au provocat moartea cașalotului.

În zona respectivă, în fiecare an un număr considerabil de balene și cașaloți eșuează, și își găsesc sfârșitul din cauze care nu au putut fi explicate de specialiști.

Veterinarul spaniol le-a spus jurnaliștilor că a bănuit încă de la început că decesul s-a datorat unei afecțiuni a sistemului gastro intestinal, dar că nu și-a închipuit că avea să descopere o comoară, în valoare de mai multe sute de mii de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Am simțit ceva tare lipit de o parte a intestinului. Ceea ce am scos a fost o piatră cu diametrul de aproximativ 50-60 cm și care cântărea 9,5 kg. Valurile se prăbușeau peste balenă. Toată lumea mă privea când m-am întors pe plajă, dar nu știau că ceea ce aveam în mâini. Era bucată imensă de ambră gri”, a povestit veterinarul Rodriguez.

Aurul plutitor este căutat de industria parfumurilor

Ambra gri este o substanță rară, adesea cunoscută sub numele de aur plutitor, care este considerat drept ”Sfântul Graal” al industriei de parfumuri timp de secole.

Bucata de 9.5 kilograme de ambră gri este evaluată la aproximativ 500.000 de euro, adică 430.000 de lire sterline.

Specialiștii susțin că unul din o sută de cașaloți moare din cauza complicațiilor generate de ambra gri, care este produsă chiar de organismul lor. Balenele și cașaloții mănâncă cantități mari de calmar și sepie, și cea mai mare parte nu poate fi digerată și este vomitată. Însă o parte rămâne și, de-a lungul anilor, se leagă de intestinul gros unde formează ambra gri.

Veterinarul Rodriguez a mai explicat că în marea lor majoritate, cașaloții reușesc să evacueze aceste pietre care se formează în colonul lor. Există și cazuri în care ambra gri crește foarte mult și duce la o ruptură de colon, care provoacă moartea cașalotului.

Ambra gri are un miros lemnos, asemănător lemnului de santal, dar conține și ambreină, un alcool inodor care poate fixa și prelungi durata de viață a parfumurilor, de unde și popularitatea sa în rândul parfumierilor.

Piatra prețioasă își așteaptă un cumpărător

Potrivit legilor spaniole, comoara este proprietatea celui care a găsită. Doctorul Rodriguez a anunțat că va organiza o licitație, la care este convins că se vor prezenta mari producători de parfumuri.

Banii rezultați din vânzarea ambrei gri vor fi donați victimelor vulcanului care a afectat grav insula La Palma, în anul 2021 și a produs daune esimtate la peste 800 de milioane de euro.