Comoara blestemată din mina de aur Hondol-Certej

Comoara blestemată din mina de aur Hondol-Certej

Ciprian Poenar, de 20 de ani, şi prietenul său Ovidiu Doban, de 26 de ani, vor fi înmormântaţi astăzi, după obiceiul străvechi dedicat tinerilor neînsuraţi.

Sătenii din Hondol, din Certeju de Sus, comuna în care doi tineri au fost omorâţi de o mină de aur închisă, erau şi ieri încă în stare de şoc. Ciprian Poenar (20 de ani) şi prietenul său Ovidiu Doban (26 de ani) vor fi înmormântaţi astăzi.   Funerariile lui Ciprian vor începe la ora 12.00, iar cele ale lui Ovidiu, două ceasuri mai târziu. Familiile îndoliate au hotărât astfel pentru ca prietenii comuni ai celor doi să-şi poată lua ultimul rămas-bun de la amândoi.   Situaţie cu două tăişuri

Localnicii vorbesc despre furturile de fier din galerii ca despre ceva la ordinea zilei. Tuturor însă li se pare prea mare sacrificiul cerut de mină.

Încă de pe vremea în care exploatarea minieră de aur Coranda - Hondol - Certej mai funcţiona, localnicii îşi mai completau veniturile cu banii obţinuţi din fierul vechi. După încetarea extracţiilor, gurile de mină au fost închise mai mult de formă. Specialiştii spun că acestea ar trebui dinamitate, astfel încât pe o distanţă de cel puţin 30 de metri să se prăbuşească tavanele şi să se astupe intrările în galerii.

„Noi am puşcat gurile de mină, dar oamenii au săpat găuri şi au reuşit să intre“, spune Pompiliu Crai, directorul Minvest Deva. Localnicii din Certej spun că lucrurile stau cu totul altfel şi, în mare parte, au dreptate. Un puţ cu diametrul de şase metri şi adânc de 300 de metri este descoperit, pe munte, la 3 kilometri de sat.   „Dacă le-ar fi închis cum trebuia, am fi zis noi că-s ai dracului ăştia de la administraţia minei, că nu ne lasă şi pe noi să mai facem un ban. Acuma, după ce Ovidiu şi Ciprian au murit, mai toată lumea-i condamnă tot pe ei că de ce nu le-au închis“, spune însă, cu sinceritate, alt tânăr. Bani „uşori“, risc mare

„Ciprian era unul dintre cei mai buni prieteni ai mei. E drept că tatăl lui are firmă, dar nu-i mergea prea bine. Voia şi Ciprian să aibă bani de buzunar. La fel ca şi Ovidiu“, spune un tânăr de 20 de ani din Hondol, care a ţinut însă să nu-i fie publicat numele. „Aici, mai toţi ăştia mai tineri mai facem câte-un ciubuc cu câteva grinzi din galeriile de mină. La o tonă de fier se câştigă 10 milioane, iar într-o zi, apuci să duci o tonă“, a explicat tânărul.

Exploatarea Coranda, cum este numit complexul de galerii de lângă Hondol, deşi a fost închis etapizat între 1996 şi 2002, este şi acum principala sursă de venituri a unei bune părţi dintre localnici. Salariile care li se oferă, mai ales tinerilor, la Deva, cel mai apropiat oraş, nu depăşesc 600 de lei. Numai naveta până la Deva costă însă 200 de lei pe lună, aşa se face că cei mai mulţi aleg să-şi câştige salariul de o lună într-o zi sau două, din banii primiţi de la „fier vechi“ pe câteva grinzi de tavan de mină.

Fiecare cu bradul lui

Ioan Purtător este preotul care va ţine slujba de înmormântare a lui Ovidiu Doban: „E o mare tragedie, dar şi o mare inconştienţă din partea celor doi tineri, oameni care nu au văzut mina decât pe dinafară, să intre acolo şi să nu aibă habar la ce pericole se expun. Au apelat şi ei la o modalitate de a face bani foarte mulţi într-un timp foarte scurt. Nu au fost singurii, dar ei au fost sacrificaţi. E păcat!“.

Pentru că erau neînsuraţi, Ciprian şi Ovidiu vor fi înmormântaţi conform obiceiului din Certej. Amândoi vor avea la căpătâi câte un brad cu tot atâtea rânduri de ramuri câţi ani a avut fiecare. Tinerii din sat au căutat şi au adus acasă brazii potriviţi. După aceea s-au adunat, destul de încruntaţi, la câte-o sticlă de suc, sau de bere, la masa din faţa magazinului din Hondol, satul lângă care s-a produs tragedia, „lipit“ practic de Certej, centrul comunei.

Moartea prietenilor lor li se pare de neconceput şi încep să emită judecăţi de valoare. Ba că echipajul SMURD şi pompierii, primii ajunşi la faţa locului, sunt de vină pentru că n-au coborât în mină şi au aşteptat încă două ore sosirea salvatorilor minieri de la Petroşani. Ba că, dacă tinerii ar fi intrat în mină cu clasicele lămpi cu carbit, flacăra s-ar fi stins în lipsa oxigenului şi ar fi fost avertizaţi. Ba că administraţia minei e de vină că nu a închis cum ar fi trebuit intră rile acesteia. Niciunul însă nu spune că cei doi n-ar fi trebuit să intre în galerie. "Au apelat şi ei la o modalitate de a face bani foarte mulţi într-un timp foarte scurt. Nu au fost singurii, dar ei au fost sacrificaţi. E păcat!" - Ioan Purtător, preot paroh INDICII Firul accidentului, refăcut de martori

Localnicii din Certej spun că Ciprian Poenar l-a sunat pe Ovidiu Doban sâmbătă după-amiază şi i-a cerut să-l ajute la lucru la firma de profil forestier a tatălui său, Leontin. Cei doi însă nu s-au dus la lucru, ci au coborât în mină, pe la gura numită Coranda 3. La intrare l-au lăsat pe post de paznic pe un alt prieten de-al lor. Au ajuns la 50 de metri adâncime, într-o galerie în care nivelul oxigenului era extrem de scăzut. S-au apucat să taie o grindă cu o drujbă pe benzină transformată în flex. Monoxidul de carbon produs de dispozitiv le-a fost fatal. Alertat de tânărul rămas de pază, Leontin Poenar (46 de ani) a coborât şi el în căutarea celor doi. În momentul în care s-a apropiat de această zonă, Leontin a leşinat din cauza concentraţiei de monoxid de carbon. Doza inhalată nu i-a fost însă fatală, dar a fost el însuşi la un pas de moarte. După aproximativ nouă ore de la incident, Leontin a fost scos viu din mină. Pentru cei doi tineri nu s-a mai putut face însă nimic.

Ne puteți urmări și pe Google News