Comisia Europeană, sprijin tehnic pentru Pactul pentru Migraţie şi Azil
- Iuliu Vlădescu
- 2 august 2024, 10:01
După ce a intrat în vigoare a Pactul privind migrația și azilul și după adoptarea planului comun de punere în aplicare la data de 12 iunie 2024, Comisia Europeană va oferi sprijin și expertiză individualizate către nouă state membre prin intermediul Instrumentului de sprijin tehnic.
Ce presupune Pactul pentru Migraţie şi Azil
Acest sprijin va ajuta statele membre să își pregătească planurile naționale de implementare, care vor fi prezentate până la începutul lunii decembrie 2024.
În iunie 2024, Comisia a lansat o invitaţie specială pentru depunerea de propuneri în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic pentru a susţine statele membre în pregătirea planurilor lor naționale de punere în aplicare, în special prin furnizarea de sprijin direcționat pentru realizarea unei analize situaționale și identificarea acțiunilor necesare pentru implementarea pactului, în conformitate cu planul comun de punere în aplicare.
Belgia, Cehia, Germania, Estonia, Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia și România au solicitat sprijin și vor primi consultanță de specialitate specifică timp de patru luni – până la sfârșitul lunii noiembrie 2024.
Schimbări în legislație
O serie de experți în cadrele juridice naționale, precum și experți internaționali cu cunoștințe în domenii conexe din alte țări vor ajuta autoritățile naționale din aceste state membre să identifice domeniile în care legislația națională necesită actualizare și procedurile administrative și judiciare care trebuie revizuite.
Experții vor ajuta autoritățile naționale să își evalueze nevoile în ceea ce privește personalul (angajare de personal și formare), infrastructura, instrumentele IT și costurile implicate, precum și achizițiile publice care urmează să fie lansate, astfel încât statele membre să poată pregăti în timp util planuri naţionale puternice de implementare.
Pactul pentru Migraţie şi Azil aduce expertiză pentru țările UE
Instrumentul de sprijin tehnic este un instrument UE bazat pe cerere, care oferă autorităților statelor membre o expertiză personalizată. Autoritățile statelor membre solicită sprijin prin cereri anuale de propuneri și, uneori, prin cereri speciale care răspund nevoilor emergente.
Instrumentul oferă acces la expertiză și cunoștințe personalizate de înaltă calitate, sub formă de consultanță strategică și tehnică, studii de evaluare a nevoilor de reformă, programe de formare și misiuni ale unor experți în țara respectivă, potrivit Insider.
(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)