Cum plănuieşte PSD să 'fileze' SRI. SUPERPUTERILE pregătite în Parlament

Cum plănuieşte PSD să 'fileze' SRI. SUPERPUTERILE pregătite în Parlament

Comisia de control a activităţii SRI, controlată de majoritatea PSD-ALDE, va căpăta puteri sporite de supraveghere a acţiunilor ofiţerilor de informaţii dar şi a banilor cheltuiţi de Serviciu. Comisia va putea să facă vizite-supriză la unităţile SRI şi va putea să sesizeze organele penale dacă găseşte indicii de încălcare a legilor. În circa trei săptămâni, Parlamentul este aşteptat să voteze două proiecte care oferă PSD un avantaj major: are prima şansă să controleze politic comisia până în 2020. Comisia de control a SRI nu va fi obligată să informeze populaţia cu privire la ce se întâmplă în spatele închise.

Comisia de control a SRI, condusă de Adrian Ţuţuianu (PSD) a aprobat modificarea propriilor reguli de organizare, funcţionare şi control. Modificările urmează să fie votate de plenul reunit al Parlamentul la următoarea şedinţă comună a senatorilor şi deputaţilor.

A fost eliminată interdicţia ca membrii comisiei să facă parte din Guvern. Astfel, membrii comisiei de control a SRI pot fi, în acelaşi timp, miniştri şi secretari de stat. Rămâne totuşi interdicţia ca membrii comisiei să facă parte şi din alte comisii parlamentare.

Un alt element de noutate este că nu pot fi membri ai comisiei parlamentarii care: “au fost condamnaţi penal, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiuni contra securităţii naţionale” şi care „au făcut parte din organele de securitate, ca poliţie politică sau au colaborat cu acestea”. De asemenea, membrii comisiei “nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii”.

Ce poate face comisia în plus faţă de ce poate să facă acum:

- Verifică modul în care SRI culege informaţii prin operaţiuni care implică restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi sau a unor libertăţi fundamentale

- Examinează rapoartele de audit intern realizate la nivelul SRI dar şi cele ale Curţii de Conturi

- Efectuează controale la sediile unităţilor SRI, cu notificarea prealabilă a perioadei şi tematicii de control. Comisia poate hotărî şi realizarea unor controale inopinate

- Poate iniţia proiecte de legi în domeniul securităţii naţionale

- La solicitarea comisiei, SRI poate asigura, în condiţiile legii, protecţia membrilor acesteia.

- Poate sesiza, după caz, Preşedintele României, organele de cercetare penală şi alte instituţii, precum: CSM, Curtea de Conturi, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, ministere, în situaţia în care se constată posibile încălcări ale legii de către SRI

- Sunt exceptate de la control documentele, datele şi informaţiile în legătură cu informaţiile operative aflate în curs sau care urmează să fie executate. Nu fac obiectul excepţiei acele situaţii în care un organ judiciar a constatat încălcarea unor drepturi sau libertăţi cetăţeneşti.

Avocatul SRI

Comisia doreşte să fie şi fie, în acelaşi timp, şi un apărător al reputaţiei SRI.

"SRI, prin director, se poate adresa comisiei ori de câte ori consideră că imparţialitatea sau reputaţia instituţiei este afectată, în orice mod", este una din modificările care vor fi aprobate. "Comisia apără onoarea şi demnitatea cadrelor instituţiei lezate de afirmaţii sau acţiuni prin care se nasc suspiciuni asupra integrităţii lor morale",mai arată proiectul. Comisia nu spune însă cum anume va apăra demnitatea cadrelor SRI.

Cum va deţine PSD puterea absolută

Comisia parlamentară de control a SRI va fi formată din 9 membri şi îşi desfăşura şedinţele în prezenţa a minim 5 membri. Cum majoritatea PSD şi ALDE deţin 5 membri în comisiei, opoziţia nu va avea nicio pârghie reală în comisie. De asemenea, comisia adoptă avize, rapoarte şi hotărâri cu majoritatea membrilor prezenţi, adică cu minim 3 voturi. În caz de paritate, votul se repetă.

Numărul membrilor din comisie ce revin fiecărui grup parlamentar se stabileşte prin negocieri între liderii grupurilor parlamentare, astfel încât să se respecte configuraţia politică a Camerei Deputaţilor şi Senatului la începutul fiecărei legislature. Până la finalul legislaturii, adică până în 2020, PSD va avea astfel minim 4 din cele 9 locuri din comisie şi va mai avea nevoie de un singur vot ca să-şi impună punctul de vedere.

Transparenţă zero

Activitatea comisiei va putea să fie ţinută cu uşurinţă la secret. Potrivit modificărilor care vor fi aprobate în plen, nu există obligativitatea publicării unor comunicate de presă sau a unor declaraţii de presă care să anunţe deciziile luate. Astfel, comunicatele de presă redactate de biroul comisiei şi anumite concluzii ale lucrărilor acesteia pot fi publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor şi Senatului doar dacă sunt acceptate de a fi făcute publice de biroul comisiei. De asemenea, la încheierea lucrărilor şedinţei, preşedintele şedinţei poate face declaraţii de presă în legătură cu problemele examinate, dar nu este obligat.