Se fac jocurile pentru postul de comisar european. Ce domeniu cheie ar putea fi coordonat de România
- Cora Muntean
- 6 iunie 2019, 09:28
La Bruxelles au început discuțiile legate de alcătuirea Colegiului comisarilor europeni. Regula este că mai întâi este ales președintele Comisiei Europene, după care sunt desemnați și comisarii, însă înțelegerile se fac înainte.
Potrivit unor surse politice, România ar vrea să obțină postul de comisar pentru extindere. Rovana Plumb, al cărei nume a fost vehiculat de fostul lider al PSD Liviu Dragnea ca fiind viitor comisar european, iese din discuții. Fidelă fostului președinte, aceasta încearcă acum să schimbe direcția și să intre în grațiile oamenilor premierului, dar, deocamdată, aceștia exclud nominalizarea ei. Postul de comisar este vizat de ministrul Eugen Teodorovici. Printre alte atribuții, extinderea UE și politica de vecinătate, comisia are atribuții și în ceea ce privește locurile de muncă, investiții, migrație și UE ca actor global.
România deține, prin Corina Crețu, președinția Comisiei de politică regională. În legislatura anterioară, Dacian Cioloș a fost comisar pentru Agricultură.
Președinția Comisiei pentru extindere este deținută în prezent de austriacul Johannes Hahn.
Candidații pentru portofoliile Comisiei trebuie să treacă printr-o etapă de strictă verificare parlamentară înainte de a-și prelua funcția.
Consiliul, de comun acord cu președintele ales al Comisiei, adoptă o listă de comisari candidați, câte unul pentru fiecare stat membru. Acești comisari desemnați se prezintă în fața comisiilor parlamentare competente în domeniile de activitate care vor intra în portofoliul lor. Fiecare comisie se reunește apoi pentru a-și întocmi evaluarea privind cunoștințele de specialitate și prestația candidatului, care este transmisă Președintelui Parlamentului European. O evaluare negativă a determinat deja în trecut retragerea unor candidați din proces. Întreaga Comisie, inclusiv președintele Comisiei și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, trebuie să fie apoi supusă unui vot unic de aprobare din partea Parlamentului.
După ce au primit aprobarea Parlamentului, președintele și comisarii sunt numiți în mod oficial de Consiliu, care hotărăște cu majoritate calificată.