Comerțul bilateral dintre Republica Moldova și Ungaria, în ascensiune. Ce impedimente mai există

Comerțul bilateral dintre Republica Moldova și Ungaria, în ascensiune. Ce impedimente mai există Sursa foto: Ambasada RM în Ungaria

În 2020, valoarea comerţului bilateral dintre Republica Moldova și Ungaria se cifra la 114 mln. de dolari. În 2022, volumul acestuia s-a dublat. În anul 2024, cooperarea dintre cele două state este influențată de obținerea de către Republica Moldova a statutului de candidat pentru aderarea la UE, precum și de deținerea de către Ungaria a președinției rotative a Consiliului UE, în a doua jumătate a anului curent.

Ambasadorul Oleg Țulea/Sursa foto: Facebook

Ambasadorul Oleg Țulea: „Potențialul nostru de export este cu mult mai mare decât ceea ce avem acum”

„În ultimii ani, comerțul bilateral dintre Republica Moldova și Ungaria a înregistrat o creștere graduală și o diversificare constantă, datorită eforturilor ambelor țări de a spori cooperarea economică și de a valorifica oportunitățile pieței. Mă refer aici la dialogul politic exemplar, interacțiunea dinamică a oamenilor de afaceri, a camerelor de comerț, dar şi cadrul juridic bilateral solid ce acoperă o gamă largă de domenii.

Vorbim și de facilitarea comerțului, protecția investițiilor care asigură fundamentul pentru o angajare economică susținută și creșterea comerțului bilateral”, a declarat Oleg Țulea, ambasadorul Republicii Moldova în Ungaria, pentru „Moldova în progres”.

Diplomatul susține că cifrele menționate privind creşterea volumului comerţului bilateral constituie un exemplu elocvent a faptului că potențialul existent în relațiile economice dintre cele două state nu este pe deplin valorificat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Ambasada RM în Ungaria

Ce exportă Republica Moldova în Ungaria

Republica Moldova exportă în Ungaria mărfuri industriale, mobilă, echipamente electronice, dar şi produse agricole, alimentare și textile. În schimb, partenerii maghiari exportă peste Prut utilaje, electronice, produse chimice și farmaceutice. „Această compoziție comercială diversă evidențiază natura complementară a celor două economii și capacitatea lor de a furniza bunuri și servicii care să răspundă cerințelor reciproce. Există o concentrare pe sectoare specifice în care ambele țări văd un potențial semnificativ de creștere.

Agricultura, prelucrarea alimentelor și utilajele sunt sectoare cheie, în care Republica Moldova și Ungaria au stabilit legături comerciale puternice. Deși există tendințe pozitive, persistă provocări, cum ar fi obstacolele logistice, diferențele de reglementare și probleme legate de accesul în lanțurile mari de retail”, conform ambasadorului din Chișinău.

Producătorii noștri pot penetra piața maghiară cu mai multe produse 

„Mă bucură mult perseverența producătorilor noștri, care își fac loc pe piața maghiară cu fructe şi legume proaspete. Spre exemplu, strugurii de masă de calitate, prunele, caisele etc. Nu obosesc să repet că potențialul de export al Republicii Moldova în Ungaria este mult mai mare decât ceea ce avem acum. Producătorii noștri pot penetra piața maghiară cu mai multe produse agricole și alimentare, textile și articole de îmbrăcăminte, precum și cu produse industriale și tehnologice”, a mai spus ambasadorul Oleg Țulea, pentru aceeași sursă.