Evenimentul Zilei > Actualitate > Combinațiile cele mai periculoase între medicamente şi alimente. Cum vă pot distruge sănătatea
Combinațiile cele mai periculoase între medicamente şi alimente. Cum vă pot distruge sănătatea

Combinațiile cele mai periculoase între medicamente şi alimente. Cum vă pot distruge sănătatea

Anumite combinații între medicamente şi alimente pot avea efecte adverse grave asupra sănătății tale. Iar atunci când urmați un tratament efectul său va fi anulat.

De la început trebuie să știți că unele antibiotice intră în „conflict” cu calciul, fierul şi mineralele care se găsesc în lactate. Şi, din acest motiv este indicat ca, atunci când vă aflaţi sub tratament, să fiți atenţi la meniul zilnic, susțin experții din domeniul sănătății.

Combinația periculoasă între lactate şi antibiotice

Unele antibiotice intră în „conflict” cu calciul, fierul și celălalte minerale care se găsesc în lactate. Iar acest lucru previne absorbția antibioticelor, ceea ce înseamnă că le este afectată abilitatea de a lupta împotriva infecțiilor. Așa că, data viitoare când ți se prescriu antibiotice împotriva acneei sau a unei infecții, întreabă medicul dacă medicamentele intră în clasa tetraciclinei. Dacă răspunsul este pozitiv, evită laptele, iaurtul și brânza cu două ore înainte de a lua pastilele. De asemenea, ai putea întreba farmacistul în legătură cu cel mai potrivit timp de a lua mutivitaminele cu minerale – care pot avea un efect similar asupra antibioticelor precum lactatele.

Nu se combină aspirina cu paracetamol sau medicamente pentru diabet

Simpla aspirină nu ar trebui combinată cu paracetamolul, ibuprofenul sau medicamentele din tratamentul diabeticilor. Combinația aspirină-paracetamol anulează efectul medicamentelor asupra organismului. Nu se amestecă cu ibuprofenul din cauza complicațiilor ce pot apărea după la nivelul stomacului. Iar medicamente antiinflamatorii, gen ibuprofen, meloxicam, scad efectele medicamentelor pentru hipertensiune. Aspirina mărește efectul hipoglicemiant al medicamentelor pentru diabetici, de aceea nu este indicat să se combine.

Combinaţia periculoasă este consumul de cărnuri afumate și antidepresive

Este important să afli dacă pilulele antidepresive care ți s-au prescris fac parte din clasa monoaminelor care, atunci când sunt combinate cu alimente bogate în amoniacidul tiramină, au ca efect o creștere rapidă a tensiunii arteriale. De asemenea, pe lista produselor interzise atunci când iei antidepresive sunt incluse somonul afumat, vinul roșu, hoț dog-ii, brânză veche, sosul de soia și berea.

Combinaţia între alcool şi medicamentele care conţin acetaminofen

Este recomandat să treacă cel puţin 6 ore de la momentul în care aţi luat un medicament ce conţine acetaminofen şi cel în care consumaţi alcool; combinate regulat, cele doua pot cauza probleme grave la ficat sau rinichi. În cazul combinaţiei dintre medicamente şi alcool, reacţiile adverse care pot rezulta sunt extrem de complexe. O problemă o reprezintă faptul că alcoolul face ineficiente unele medicamente, spre exemplu penicilinele. Mai precis, alcoolul interferează cu Penicilina G, Penicilina V, Ampicilina, Amoxicilina, Oxacilina, Dicloxacilina, Cloxacilina şi nu generează probleme la antibiotice precum tetracicline, cloranfenicol, eritromicină, gentamicină, kanamicină etc.

Cele mai periculoase combinații de medicamente – nu combina anticoncepționalele cu antibioticele

Mare atenţie! Dacă luați antidepresive, aveți grijă la medicamentele pentru tuse sau decongestionantele, nu este recomandat deloc să fie combinate. Anticoncepționalele își por pierde din efect dacă sunt combinate cu anumite antibiotice, tetraciclina și penicilina. La fel se întâmplă și cu tratamentul antifungic atunci când este combinat cu anticoncepționale. Tensiunea arterială poate scădea foarte brusc dacă se combină antihipertensivele cu anumite antibiotice, precum claritromicina sau eritromicina, informează doctorulzilei.ro

.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.