Nicolae Ciucă: Solicitarea făcută Consiliului de Comisia Europeană reafirmă că România este pregătită şi ar trebui să adere la spaţiul Schengen
- Iulia Moraru
- 16 noiembrie 2022, 14:24
Premierul României Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, că România este pregătită și ar trebui să adere la Schengen, lucru ce a fost confirmat de Comisia Europeană prin solicitarea făcută Consiliului.
UPDATE 2:
Comisia Europeană a solicitat astăzi Consiliului să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României şi Croaţiei să participe pe deplin la spaţiul Schengen. În acest sens, premierul României Nicolae Ciucă a susținut că această cerere reafirmă faptul țara noastră e pregătită și ar trebui să adere la Schengen.
„Comisia Europeană a reconfirmat astăzi că România este pregătită şi ar trebui să adere la Schengen. Am îndeplinit criteriile din 2011. Suntem pregătiţi să ne îndeplinim responsabilităţile şi să facem parte din Schengen, ca simbol al unei integrări europene aprofundate”, a scris Nicolae Ciucă, miercuri pe Twitter.
UPDATE 1:
Colegiul Comisarilor UE a adoptat, miercuri, o poziție favorabilă aderării României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen. Prin urmare, în decizia consemnată într-un document se spune că „România, Bulgaria și Croația sunt pregătite să implementeze complet acquis-ul (n.r. – măsurile) Schengen și să se alăture acestui spațiu de liberă circulație”.
Comisia a făcut un bilanț al realizărilor pe care cele trei state membre le are, în ceea ce privește aplicarea normelor Schengen, se arată într-un comunicat. În ceea ce privește România, ea „dispune de o gestionare a frontierelor de înaltă calitate și solidă, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, precum și de cooperare polițienească internațională”, se mai arată în comunicatul transmis.
Știre inițială:
Zilele acestea, în Colegiul Comisarilor se discută calendarul aderării României la spațiul Schengen, potrivit informațiilor publicate de europarlamentarul PSD, Victor Negrescu. El și-a exprimat încrederea că pe data de 2 decembrie, atunci când vom avea votul în Comisia de Afaceri Europene din Parlamentul suedez privind aderarea României, parlamentarii vor vota favorabil pentru intrarea noastră în Schengen.
Aderarea României la Schengen, subiect de discuție în Colegiul Comisarilor
Pe lângă calendarul aderării României la spațiul Schengen se discută și despre aportul pozitiv pe care țara noastră l-a primit.
„Aşa cum am anunțat în urmă cu câteva zile, la inițiativa comisarilor social-democrați şi a comisarului social-democrat suedez, Ylva Johansson, se discută astăzi în Colegiul Comisarilor europeni despre concluziile pozitive ale raportului realizat de experții statelor membre şi ai executivului european privind îndeplinirea criteriilor de aderare la spațiul Schengen şi protejarea cu succes a frontierelor externe ale UE de către România”, a spus europarlamentarul.
Astfel, comisarul Johansson va prezenta calendarul de aderare al României şi va solicita executivului european să se implice direct în a convinge statele membre reticente.
El a susținut și că marți, în coordonare cu eurodeputații PSD şi preşedintele Marcel Ciolacu, doamna comisar a discutat cu parlamentarii suedezi, inclusiv cu cei reticenți despre aderarea României în Schengen. Europarlamentarul a spus că discuția a avut loc pentru a le explica de ce este necesară modificarea regulamentului Schengen, consecințele sale asupra extinderii şi de ce România merită să fie primită în zona de liberă circulație.
Olanda trebuie să se convingă că avem dreptul de a intra în Schengen
În final, Victor Negrescu a susținut că singurul pas ce mai rămâne este acela prin care Olanda trebuie să se convingă de faptul că România merită în Schengen. „Spre deosebire de cei care ne atacă, împotriva intereselor României, ne implicăm şi în Olanda. Astăzi voi avea noi întâlniri cu parlamentari din Comisia de Afaceri Europene”, a scris europarlamentarul.
La sfârșitul lunii octombrie o misiune voluntară, formată din experți ai mai multor state din spațiul Schengen, a făcut o vizită în România și a realizat un raport ce a fost prezentat a Bruxelles. Raportul de evaluare privind aderarea Românei la Schengen este favorabil țării noastre.