Colaborarea dintre Grecia și Italia ar putea duce la o „revigorare” a proiectului Eastmed

Sursa foto: Dreamstime.com

Războiul din Ucraina obligă Europa să caute alternative la gazul rusesc, readucând în prim plan soluții energetice precum conducta EastMed. Descoperirea a două zăcăminte mari de gaze în estul Mediteranei în urmă cu doar 10 ani a încurajat ideea construirii unei conducte – numită EastMed – pentru a transporta acest gaz în Europa. Au fost semnate chiar și acorduri între Grecia, Israel și Cipru pentru construcția acesteia.

Însă sub presiunea Turciei, anul trecut, cam în aceeași perioadă, Washingtonul a ”băgat în sertar” aceste planuri, „ca să nu existe tensiuni geopolitice” în regiune, potrivit Departamentului de Stat. Schimbarea politicii americane a fost anunțată sub forma unui „non-paper”, care a provocat agitație în Grecia și Cipru, întrucât acest act elimina o temă centrală din strategiile de politică energetică ale Atenei și Nicosiei.

Războiul în plină desfășurare din Ucraina obligă Europa să caute alternative la gazul natural rusesc și să readucă în discuție soluții energetice precum EastMed. Dar ar fi naiv să presupunem că americanii, mai ales în aceste vremuri tensionate și într-o problemă atât de importantă din punct de vedere strategic, se vor abține acum de la a lua atitudine în această problemă.

În Italia, discuția despre crearea unei conducte care să transporte gaze naturale pe ruta Israel-Cipru-Grecia-Italia a fost redeschisă. „Grecia și Italia pot colabora ca două potențiale huburi energetice ale Uniunii Europene”, subliniază pentru Naftemporiki responsabili din domeniul energiei de la Roma. „Există diferite particularități, dar dacă sunt combinate în interesul cadrului european de securitate energetică, cele două țări ar putea dezvolta o viziune comună asupra coridorului sudic al gazelor naturale, independent de Turcia” subliniază aceleași surse, adăugând: „Ar putea apărea drept o schimbare de joc în estul Mediteranei dacă Roma finalizează tronsonul conductei Igi-Poseidon din Marea Egee până la Puglia. Compania publică elenă de gaze DEPA și compania italiană Edison au format joint venture-ul IGI Poseidon pentru realizarea conductei EastMed.

„Contextul global s-a schimbat profund în ultimul an și credem că există condițiile pentru ca Italia să-și exprime în mod expres sprijinul, care va garanta, de asemenea, o pondere mult mai importantă la nivel european”, spune Fabrizio Mattana, director executiv al companiei italiene Edison.

Grecia în centrul evoluțiilor

Grecia se transformă într-un hub energetic întrucât gazoductele TAP și IGB tranzitează teritoriul său. Conducta interconectoare de gaz Grecia-Bulgaria (IGB) conectează Bulgaria cu Conducta Trans-Adriatică (TAP) și permite transportul gazelor naturale din Azerbaidjan, prin Grecia, până în Italia și Europa de Sud-Est.

Importanța strategică a IGB este mai amplă, deoarece se așteaptă să fie o verigă cheie în lanțul Coridorului Vertical, un sistem de conducte care va interconecta Grecia,  Bulgaria, România și Ungaria, funcționând complementar în relație cu stația plutitoare de regazificare a gazului natural lichefiat (FSRU) de la Alexandroupoli.

„Atena știe că jocul energiei se joacă în domeniul administrării logisticii către Balcani. Odată ce se va ajunge la un viitor acord în Ucraina, va deveni importantă revizuirea gestionării intrării materiilor prime energetice care vor trece din Mediterana în Balcani, pentru a ajunge pe flancul de est al Uniunii Europene”, notează aceleași surse pentru Naftemporiki. Toate acestea sunt avantaje importante pentru rolul Atenei în plan energetic, inclusiv ca punct alternativ de intrare pentru gazul natural din estul Mediteranei, care va ajunge în Europa și datorită infrastructurii egiptene de GNL. Toate acestea sunt de asemenea un ajutor pentru gazoductul EastMed, dacă această strategie se combină cu o viziune politică în comun cu Italia.

„Rețelele energetice din Grecia ar trebui să fie modernizate pentru a putea ocoli Turcia. În acest scenariu, Roma ar putea oferi expertiza dobândită de companiile italiene de distribuție a gazelor în digitalizarea rețelelor care transformă în profunzime rețelele italiene în perspectiva utilizării pe scară largă a gazelor regenerabile – precum hidrogenul și biometanul – precum și expertiza în tehnologia utilă pentru flux inversat”, notează aceleași surse.

Axa italo-grecească

Axa energetică italo-grecească este esențială pentru construcția unui coridor sudic de gaze naturale. Dar și cu Egiptul ar putea fi demarată o reanalizare în cadrul UE a  soluției GNL-ului din Mediterana. Recenta descoperire de către compania ENI a zăcământului din perimetrul egiptean Nargis merge în această direcție, întrucât ar putea contribui la diversificarea surselor din nordul Europei, dacă infrastructurile energetice existente între Italia și Grecia ar putea fi valorificate. Putem vorbi despre „conducta democrațiilor”, după cum spune vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului italian, Paolo Formentini, adăugând: „Ar fi în interesul tuturor actorilor din Marea Mediterană să stabilizeze întreaga regiune printr-o infrastructură nouă și de mare amploare”.

Reacția Turciei

Desigur, trebuie așteptată reacția Turciei față de aceste proiecte. Președintele Erdogan nu a ascuns niciodată că traseul planificat al conductei EastMed este o „linie  roșie” pentru el. Ankara insistă că gazele naturale nu ar trebui să ocolească Turcia, ci să treacă spre Europa prin Anatolia. În acest context, Erdogan își continuă vechiul plan cu privire la construirea unei conducte între Israel și Turcia, care ar trebui să conecteze zăcămintele de gaze naturale din estul Mediteranei cu rețelele turcești. Desigur, rămâne de văzut cum va reacționa noul prim-ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, la aceste planuri. Fără îndoială, situația este mult mai complicată decât pare. Pentru că disputa cu privire la gestionarea conductei EastMed se suprapune cu conflictul privind drepturile suverane și zonele de control economic exclusiv din regiune, potrivit naftemporiki.gr.

(Traducerea Rador)