Codul Rutier se schimbă din nou în 2023. Cât au crescut amenzile și ce alte modificări trebuie să le știe toți șoferii

Codul Rutier se schimbă din nou în 2023. Cât au crescut amenzile și ce alte modificări trebuie să le știe toți șoferiiAmenzi. Sursa foto: arhiva EVZ

Polițiștii din cadrul serviciului rutier sunt cu ochii pe șoferi, o serie de încălcări ale Codului Rutier sunt sancționate cu amenzi, dar și cu puncte de penalizare.

În 2023, amenzile de circulație vor rămâne neschimbate. Ar fi trebuit ca punctul de amendă să se alinieze la salariul minim pe economie, să reprezinte 10% din brut, dar vă rămâne la fel ca anul trecut, 145 de lei.

Tot din acest an, șoferii își vor putea accesa online istoricul sancțiunilor rutiere. Nu ar trebui să dureze mai mult de trei luni până când vei putea vedea pe site-ul Poliției amenzile pe care deja le-ai plătit sau pe cele restante și câte puncte de amendă ai acumulat.

O schimbare foarte importantă ține de atribuțiile suplimentare câștigate de Poliția Locală, care a primit dreptul de a te sancționa în situația în care împrumuți mașina personală. Din 2023, proprietarii trebuie să transmită informații despre identitatea șoferului nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum era până anul trecut, ci și a poliției locale, conform avocatnet.ro. Amenzile pentru ignorarea solicitării sunt între 1305 și 2900 de lei, indiferent de organul care ți le cere.

Mașinile parcate pe trotuare sau staționate neregulamentar pot fi ridicate în fiecare colț al României de către poliția rutieră, dacă durează mai mult de 5 minute. Tot din acest an, constatarea amiabilă de accident poate fi completată și electronic, nu doar pe hârtie ca înainte. Nu ai nevoie decât de o aplicație gratuită de mobil intitulată Amiabila.

Iată cele mai frecvente greșeli făcute de șoferi

  • Nepăstrarea distanţei faţă de maşinile din faţă
  • Nerespectarea regulilor de circulaţie elementare: neasigurarea, nesemnalizarea, nepurtarea centurii de siguranță
  • Depăşirea vitezei legale
  • Condusul sub influența băuturilor alcoolice
  • Folosirea telefonului mobil în timpul deplasării
  • Nerespectarea semnificației indicatorului „ocolire”, instalat pe refugiul staţiilor de tramvai
  • Pătrunderea într-o intersecţie atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată

Sancțiuni cu amendă și trei puncte de penalizare

Tot aici intră și depăşirea cu viteze cuprinse în intervalul 21 – 30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus. Potrivit legii depășirea vitezei este stabilită cu aparate radar sau alte mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

De asemenea amenzi și trei puncte de penalizare se aplică pentru cei care încalcă regulile privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulaţie sau a direcţiei de mers, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale

În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, amenda maximă pentru personae fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.

Clasele de sancţiuni sunt:

  • clasa I: 2/3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Ne puteți urmări și pe Google News