Codul Rutier se modifică. Situația în care poți pierde permisul pentru 4 luni. Legea e clară

Codul Rutier se modifică. Situația în care poți pierde permisul pentru 4 luni. Legea e clară Sursa foto. Arhiva EVZ

Șoferii vitezomani care depășesc cu peste 70 de kilometri pe oră pragul de viteză legală, vor fi sancționați mult mai dur decât în prezent.

Măsura este prevăzută într-un proiect de act normativ, aflat în dezbatere publică, ce va modifica Codul Rutier. Conform noilor reglementări, ce urmează să fie aprobate prin Ordonanță de Urgență, cei care depășesc limitele legale de viteză cu peste 70 de km/oră își vor pierde dreptul de a conduce pentru 120 de zile.  În plus, acești vitezomani vor mai plăti și o amendă de până la 2.900 de lei.

Viitorul Cod Rutier propune introducerea unui nou prag de viteză, de peste 70 de km/h față de limita legală. Iar depășirea acestuia va fi sancționată cu 9 până la 20 puncte-amendă, respectiv 1.305 – 2.900 de ei și suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile. Scopul introducerii acestui nou prag de viteză reprezintă o încercare din partea autorităților de a-i mai tempera pe cei care obișnuiesc să conducă cu viteze foarte mari pe drumurile publice din țara noastră,

Pentru ce fapte îți poți pierde permisul timp de patru luni

Aceleași sancțiuni sunt prevăzute și pentru cei care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, la întoarcerea mașinii pe autostradă, la mersul înapoi pe contrasens sau la traversarea de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise.

Ne puteți urmări și pe Google News

Actualul Cod Rutier propune aceeași amendă pentru depășirea vitezei peste 50 de km/h, însă prevede o suspendare a dreptului de a conduce de 90 de zile.

În acest context, noul Cod Rutier prevede că șoferii cu permisul auto suspendat pentru acest tip de contravenții, nu îl pot recupera la cerere. Astfel, nu vor beneficia de reducerea perioadei de suspendare la cerere a dreptului de a conduce, șoferii sancționați pentru conducere sub influența alcoolului, pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise, pentru neoprirea la trecerea de nivel a căii ferate, pentru întoarcerea ori mersul pe contrasens pe autostradă.

De menționat că pentru a intra în vigoare, proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.