Consumul de droguri la volan. Noi reguli pentru recuperarea permiselor

Consumul de droguri la volan. Noi reguli pentru recuperarea permiselorȘoferi. Sursa foto: Dreamstime.com

Guvernul a stabilit o nouă procedură prin care șoferii testați pentru consum de droguri la volan își pot recupera permisul. În acest sens, a intrat în vigoare o nouă reglementare care modifică prevederile Codului Rutier. Recuperarea permisului se poate face doar dacă rezultatele testării inițiale sunt infirmate de analiza probelor biologice.

Codul Rutier a fost modificat, din nou, printr-o ordonanță de Guvern, adoptată zilele trecute. Noile reglementări stabilesc procedura de recuperare a permisului de conducere în cazul șoferilor testați pentru consum de droguri la volan. În prezent legea prevede o procedură care se poate întinde pe mai multe luni, timp în care șoferul, nevinovat, are suspendat dreptul de a conduce.

Actul normativ clarifică procedura de restituire a permisului în cazul în care rezultatele analizei mostrelor biologice, recoltate în instituțiile medico-legale autorizate, stabilesc absența substanțelor psihoactive din organism.

Conform actului de reglementare adoptat de Guvern, Codul Rutier se modifică, la articolul 113 alineatul (1). Astfel, după litera f) se introduce o nouă literă, lit. g), care stabilește în ce condiții se restituie permisul de conducere titularului:

„g) în baza rezultatului analizei mostrelor biologice realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive”.

Aparatele drugtest ale poliției nu dăedau rezultatul corect.

Se schimbă codul penal Sursa: dreamstime.com

Clarificarea pe care o aduce noua ordonanță

Prin ordonanța adoptată este reglementată situația, întâlnită în practică, în care, după analiza mostrelor biologice rezultă absența în organism a substanțelor psihoactive. Aceasta după ce testarea cu aparatul drugtest a semnalat prezența unor astfel de substanțe.

Legea actuală prevede că în astfel de situații, permisul de conducere reținut poate fi restituit în baza soluţiei de clasare dispuse în faza urmăririi penale în condițiile legii. Pe de altă parte, durata desfășurării urmăririi penale diferă de la o unitate de parchet la alta. În aceste condiții, șoferul căruia i s-a reținut permisul trebuie să aștepte, în funcție de încărcarea procurorului care cercetează cazul.

În tot acest timp, deși conducătorul auto nu este vinovat, nu-și poate conduce mașina deoarece dreptul de a șofa este grevat de suspendare. Or, prin adoptarea acestei reglementări se dorește evitarea unei eventuale perioade de suspendare prelungită a dreptului de a conduce.

Această soluție nu mai presupune efectuarea unor deplasări ale persoanelor interesate în vederea solicitării prelungirii dreptului de circulație, potrivit MAI.

Ne puteți urmări și pe Google News