Codul Rutier. Cea mai mare capcană pentru șoferi. Este total interzis

Codul Rutier. Cea mai mare capcană pentru șoferi. Este total interzis Sursa Foto: Arhiva EVZ

Pe drumurile publice, șoferii sunt obligați să aibă cunoștințe solide despre regulile Codului Rutier și să le respecte. Cu toate că mulți dintre ei au experiență, doar o mică parte cunoaște faptul că depășirea este cu desăvârșire interzisă în anumite zone.

Depășirea, așa cum este definită de Codul Rutier, presupune manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul sau obstacol care circulă în aceeași direcție.

Mai simplu spus, depășirea implică schimbarea benzii de circulație sau părăsirea șirului de vehicule pentru a trece în fața unui alt participant la trafic.

Codul Rutier. Depășirea nu e același lucru cu devansarea

Un aspect crucial care trebuie subliniat este diferența dintre devansare și depășire conform Codului Rutier.

Ne puteți urmări și pe Google News

Devansarea se referă la situația în care un vehicul circulă cu o viteză mai mare pe o anumită bandă decât vehiculele care circulă pe benzi paralele, în aceeași direcție.

Această manevră de devansare se efectuează fără părăsirea benzii de circulație. Ea este permisă doar atunci când vehiculul respectiv se deplasează cu o viteză superioară celorlalte vehicule de pe benzi adiacente.

Pentru a efectua o devansare în siguranță, nu trebuie să schimbi banda de circulație, deoarece aceasta ar fi considerată o depășire. De asemenea, trebuie să semnalizezi în mod corespunzător intenția de a efectua o devansare.

În plus, asigură-te că condițiile de trafic permit manevra în siguranță.

Depășirea, strict interzisă pe autostradă

Un alt aspect crucial de reținut este că, pe autostrăzi sau pe șosele cu mai mult de o bandă pe fiecare sens, regulamentul permite devansarea, dar interzice cu strictețe depășirea, după cum arată Codul rutier.

Prin urmare, este vital să conștientizezi că depășirea și devansarea sunt două manevre distincte. Fiecare din acestea au propriile reguli pe care trebuie să le urmezi.

Pentru o greșeala banală poți primi o amendă de 5.000 de lei. Legea nouă cu privire la rovignetă, promulgată de Klaus Iohannis

Codul rutier. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Cunoașterea acestor diferențe și respectarea regulilor corespunzătoare sunt esențiale pentru a evita posibile sancțiuni.

În cazul depășirilor efectuate în mod neregulamentar, sancțiunile sunt mai severe, constând în amenzi în cuantumul de 870 până la 1.160 de lei și o perioadă de suspendare a permisului care poate ajunge la maximum 60 de zile.

Codul Rutier. Depășirea unei coloane la semafor sau la trecerea cu calea ferată atrag sancțiuni

Șoferii riscă să-și piardă permisul de conducere și dacă depășesc o coloană la semafor sau la trecerile cu calea ferată.

Depășirea vehiculelor, conform normelor în vigoare, e interzisă și:

  • în intersecţii cu circulaţia nedirijată;
  • în apropierea vârfurilor de rampă, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
  • în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;
  • pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri. Prin excepţie, pot fi depăşite în aceste locuri vehiculele cu tracţiune animală, motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m;
  • pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje;
  • în dreptul staţiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;
  • în zona de acţiune a indicatorului „Depăşirea interzisă”.