Agresivitatea în trafic, sancționată cu închisoare. Ce trebuie să știe șoferii

Agresivitatea în trafic, sancționată cu închisoare. Ce trebuie să știe șoferiiSursa: Dreamstime.com

Agresivitatea în trafic se sancționează cu închisoare, pe autostrăzile din Europa, în funcție de gravitatea faptei. Mulți șoferi români aleg să călătorească în străinătate cu mașinile proprii, în vacanță sau în alte interese. Mulți dintre ei sunt tentați să ia în călătorie și obiceiurile proaste cu care s-a obișnuit pe șoselele din România, Acest lucru ar putea să-i coste, însă, foarte scump, conform reglementărilor.

Agresivitatea în trafic se sancționează cu închisoare, pe autostrăzile din Germania, în funcție de gravitatea faptei. Această informație este bine să fie cunoscută de toți șoferii care călătoresc în străinătate. Cei care sunt tentați să ia în călătorie și obiceiurile proaste cu care s-a obișnuit pe șoselele din România trebuie să se pună la curent cu reglementările în vigoare. Altfel, riscă să fie sancționați destul de grav, mult peste ceea ce permite legea românească.

În Germania, agresivitatea în trafic este similară cu constrângerea. Sintagma definește un comportament agresiv prin care un șofer încearcă să-l determine pe un altul să facă ceva ce nu-și dorește, pe șosele. În fiecare an se produc în jur de 30.000 de cazuri de constrângere în trafic pe șoselele din Germania.

Conform Codului Penal (StGB), constrângerea apare atunci când cineva este forțat, prin violență sau amenințări, să adopte un comportament involuntar. În trafic, acest tip de comportament se traduce în șicanarea altui conducător auto. Una dintre situații este conducerea bară la bară pentru o perioadă lungă de timp. Semnalele repetate cu farurile sau claxonatul insistent intră în această categorie.

Prin această procedură agresivă, șoferul din față este determinat să schimbe benzile de circulație, de teama unei coliziuni. Iar legea germană sancționază penal agresivitatea în trafic deoarece autoritățile consideră că este pusă în pericol siguranța rutieră.

Politia germana

Sursa foto: EVZ

Agresivitatea în trafic se poate sancționa cu închisoare

Poliția rutieră stabilește, de la caz la caz, cum aplică legea atunci când au de-a face cu agresivitatea în trafic. Șoferii agresați au dreptul să depună plângere penală împotriva agresorilor. Această faptă se pedepsește ca orice caz de constrângere cu închisoare de până la trei ani sau cu amendă.

Fapta devine o infracțiune dacă șoferul agresat este pus sub presiune fiind șicanat de foarte aproape pentru o perioadă lungă de timp.

În plus, dacă șoferul agresor folosește lumina intermitentă a farurilor pentru a-l constrânge pe celălalt să schimbe benzile, de frică. Sancțiunile în astfel de cazuri sunt mai mari. Judecătorul trebuie să decidă în ce măsură comportamentul este ilegal, dar și imprudent și periculos.

De regulă, agresivitatea în trafic se sancționează cu amendă, interdicție de conducere pe o anumită perioadă de timp. În cazuri grave sau la recidivă, șoferul agresor riscă să-și piardă permisul și chiar să fie condamnat la închisoare.