Codul Rutier. Situația care îi pune în încurcătură pe toți șoferii

Codul Rutier. Situația care îi pune în încurcătură pe toți șoferiiPoliția rutieră. Sursa foto: Arhiva EVZ

Codul Rutier prevede pe lângă sancțiunile aplicate pentru parcarea neregulamentară și situațiile în care se poate interveni pentru ridicarea autovehiculelor care blochează alte mașini. O problemă des întâlnită în marile orașe ale țarii unde numărul autoturismelor îl depășește pe cel al locurilor de parcare.

Codul Rutier: Sancțiuni pentru parcare neregulamentară

În Codul Rutier sunt prevăzute sancțiuni suplimentare pentru blocarea altor mașini. Încălcarea regulilor de circulație poate fi constată doar de Brigada Rutieră sau de Poliția Locală.  Traficul supraglomerat și infrastructura rutieră creează probleme participanților la trafic atât în ceea ce privește deplasarea și staționarea, mașinilor.

Parcarea autoturismelor în dreptul locurilor ocupate de alte mașini este o practică întâlnită în marile orașe. Însă, situație se complică atunci când conducătorul auto nu lasă în geam și un numărul de telefon. De menționat este faptul că șoferul care se găsește în imposibilitatea de a părăsi locul de parcare din cauza unui alt autoturism care îl blochează, trebuie să apele la Poliția Locală sau cea rutieră.

Codul Rutier: Amenzi pentru parcare neregulamentară

Poliţia rutieră. Sursa foto: EVZ

Cine poate dispune ridicarea vehiculului parcat neregulamentar

Doar reprezentanții celor două instituții pot dispune amendarea și după caz, ridicarea vehiculului. În concordanță cu prevederile din Codul Rutier „Poliția rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar. Ridicarea și depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administrațiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”.

După ce a fost redactată dispoziția de ridicare, ADP poate proceda la ridicarea mașinii parcate neregulamentar. Șofeul vinovat va plăti pe lângă amendă și taxa aferentă ridicării și depozitării autoturismului. Codul Rutier mai stipulează că „se consideră parcare staționarea vehiculelor în spații special amenajate sau stabilite și semnalizate corespunzător”.

Coul Rutier: Amenzi pentru parcare neregulamentară

Sursa foto: arhiva EVZ

Excepții prevăzute în Codul Rutier

Legislație rutieră permite șoferilor să parcheze lângă trotuar, paralel cu acesta „vehiculul oprit sau stationat pe partea carosabilă trebuie așezat lângă și în paralel cu marginea acesteia, pe un singur rând, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel”.

Dar sunt și excepții „motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele pot fi oprite sau staționate și câte două, una lângă alta”. Încălcarea acetor prevederi reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă și două puncte de penalizare.

Codul Rutier sancționează staționarea neregulamentară cu trei puncte de penalizare și amenzi incluse în clasa a II-a.„Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste aceasta durată, imobilizarea se consideră staționare”. În zonele de graniță pot aplica amenzi pentru cazurile menționate și poliștii de frontieră, scrie avocatnet.ro.