Codul Rutier. Cea mai controversată regulă. Tocmai a intrat în vigoare

Codul Rutier. Cea mai controversată regulă. Tocmai a intrat în vigoare Masini / Sursa foto: Arhiva EVZ

Șoferii critică această nouă prevedere și spun că aceasta va duce la o creștere a consumului de carburant. De cealaltă parte, specialiștii în condusul preventiv susțin că diferența la consum este una extrem de mică.

De curând, în Monitorul Oficial a fost publicată o nouă ordonanță de guvern care completează Codul Rutier, stabilit de Ordonanța de Urgență a Guvernului 19/2002.

Prin această modificare se prevede că toți șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire aprinse, pe toate categoriile de drumuri.

Până în prezent, această obligație era valabilă pentru autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate că șoferii spun că va apăra un consum suplimentar de carburant, campionul național de raliu, Titi Aur a ținut să vină cu informații suplimentare.

”Adevărul este că au dreptate, crește consumul de carburant, doar că becurile din ziua de astăzi consumă atât de puțin încât, dacă ar fi să facem calculul, probabil că mergând toată ziua cu farurile aprinse este ca și cum ai accelera o dată din greșeală în plus, probabil vorbim despre câteva grame de combustibil, care aduc mult mai mult avantaj”, a spus Titi Aur.

Faza scurtă obligatorie este un lucru benefic

Campionul de raliu a mai spus că obligarea șoferilor să aprindă faza scurtă este un lucru foarte bun, în condițiile actuale din traficul din România.

”O mașină cu farurile aprinse este observată cu trei secunde înainte decât mașinile cu farurile stinse, vorbim pe timp de zi, ceea ce reprezintă un mare avantaj. Toată lumea te observă cu trei secunde înainte față de situația în care nu aveai farurile aprinse”, a declarat Titi Aur, pentru o emisiune de la DC News.

Cât este amenda pentru nerespectarea acestei obligații

Prin modificările aduse la OUG 195/2002, se prevede și amenda care se poate aplica în cazul șoferilor care nu respectă această prevedere.

”La articolul 44, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.” 2. La articolul 108 alineatul (1) litera a), punctul 7 se modifică și va avea următorul cuprins: „7. nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice”, se arată în Monitorul Oficial.

Amenda este de 290 de lei, pentru cei care nu pornesc luminile de drum, atunci cînd pornesc mașina și intră pe drumul public.