Dacă Andreea Esca ar fi și altceva decît o uitată de Dumnezeu pe scaunul de cititoare de prompter, aș spune că interviul are toate șansele să rămînă în istorie drept momentul în care gazetăria a ieșit pe Șoseaua de Centură a telenovelei turcești. Cum însă Andreea Esca n-are nici o legătură cu profesia de jurnalist, voi considera interviul drept un reușit moment publicitar din cadrul a ceea ce s-ar putea numi Vînzarea produsului Laura Kovesi pe post de mușchi file.

Spectacolului publicitar de la Europa FM, post pus în slujba Codruței Kovesi de pe vremea cînd țara se afla sub dictatura Binomului SRI-DNA, i-am dedicat un interviu la Mediafax, prefață la analiza Cazului Codruța Kovesi în emisiunea Gîndurile lui Cristoiu de pe Mediafax de duminică, 3 martie 2019. Evitînd angajarea de o parte sau de alta a Baricadei pro sau contra Kovesi, am încercat să deslușesc liniile directoare ale Operațiunii de imagine declanșate încă din seara de miercuri, 13 februarie 2019, prin ceea ce eu am numit Văicăreala ditamai procurorului că e convocat la DNA. Date obținute ulterior mi-au confirmat ipoteza lansată chiar miercuri seara, și anume că smiorcăiala Codruței Kovesi se înscria într-o Operațiune de vînzare a unei imagini. Puțină lume știe că televiziunile la care fosta șefă a DNA a intervenit pentru a recita același text – Sînt citată la Secția de investigare pentru vineri, 15 februarie 2019, tocmai cînd trebuie să plec la Bruxelles să-mi susțin audierea, plecare pentru care mi-am luat deja bilet (o minciunică zisă fără să clipească, deoarece audierea era programată pentru 26 februarie 2019) – erau deja cu arma la picior pentru a intra în dispozitiv pe rînd.

Nu numai că intervențiile în direct ale Codruței Kovesi la Europa FM, Digi 24 și Realitatea tv erau programate înainte ca distinsa să pună mîna pe telefon, dar mai mult fuseseră programați și așteptau să fie sunați și cei care urmau să-i facă binecunoscutul masaj cu limba vopsită cu miere. Considerînd seara de miercuri, 13 februarie 2019, drept debutul Operațiunii de vînzare a unei imagini publicitare a Codruței Kovesi, semnalam în emisiune liniile directoare ale Poveștii servite românilor: „Povestea venirii și a unui episod este episodul Juanita, ca în telenovele, revenirii la aeroport, dacă ați observat sunt următoarele note ale venirii. Ea este o femeie simplă, nu vine, nu are nici însoțitor, nici SSP-iști, vine ca un simplu cetățean. (… )

Asta este povestea. Acum, să nu mă întrebați dacă e adevărat. Nu e adevărat, ca orice poveste în lumea contemporană, este o poveste (…) o poveste pentru români”.

Puține lucruri mă fascinează în lumea de azi, dar și în Istorie ca Operațiunile profesioniste de vînzare a unei imagini în cadrul unor scenarii cărora le dăm de capăt doar după ce au reușit să ne tragă pe sfoară. Într-un număr anterior, am semnalat cartea Le Vague tonitruant prin care Radu Portocală demontează magistral Operațiunea de imagine prin care francezilor le-a fost vîrît pe gît Emmanuel Macron.

Prin Operațiunea Proclamarea lui Macron – Președinte înainte chiar de a candida s-a urmărit aducerea la Ellysee a unui purtător de cuvînt al multinaționalelor. Ce se urmărește prin Operațiunea Codruța Kovesi – un Harap alb cu breton, nu-mi pot da seama. Îmi pot da seama în schimb de unde s-a inspirat imaginea de basm Luptătoarea cu Hidra, Femeia fragilă care face față (spre deosebire de Bărbatul Klaus Iohannis!) Ciumei Roșii.

Din propaganda și agitația vremurilor staliniste în România!

Pe 8 noiembrie 1948, țăranul sărac Lazăr Cernescu, din satul Rusca, comuna Tergova, membru de partid din 1946, cîntăreţ cu lăuta, responsabil (din 1947) cu propaganda şi agitaţia la nivelul organizaţiei de Plasă a PMR, e asasinat de o bandă din munți și aruncat într-o groapă. Dat dispărut, el e descoperit în primăvara lui 1949 în cadrul unei operaţiuni desfăşurate de trupele Ministerului de Interne.

Asasinii sînt condamnați la moarte.

În schimb, Lazăr Cernescu devine rapid subiectul unei ample Operațiuni propagandistice bazate pe folosirea confruntării de basm dintre Harap Alb și Spîn, dintre omul cinstit, pur și Haita dușmanilor poporului. Se cultivă cu deosebire ipostaza de cîntăreț cu lăuta a lui Lazăr Cernescu, ipostază menită a face și mai urîți chiaburii exploatatori. Dușmanul de clasă e în stare să ucidă și cîntecul. Momentul culminant al acestei Operațiuni e întruchipat de poemul Lazăr de la Rusca, publicat de Dan Deșliu în „Scînteia“ din 6 august 1949 cu următorul motto:

„În memoria lui Lazăr Cernescu, ţăran sărac, şi a tovarăşilor săi căzuţi în lupta împotriva duşmanilor clasei muncitoare şi a ţărănimii muncitoare, în lupta pentru socialism, pentru înflorirea patriei“.

Ca de altfel întreaga propagandă de presă, Dan Deșliu insistă pe caracterul luminos, voios, cinstit, pur al lui Lazăr Cernescu, văzut ca un Făt Frumos care cîntă la lăută:

„În dunga Banatului,

pe cărarea muntelui,

în drumul oierilor,

la crucea pădurilor,

umblă către Rusca-n jos om voinic şi luminos.

Se-ntoarce Lazăr acasă

în zori de ziuă tomnoasă

pe potică lunecoasă.

Vine sprinten, sprintenel

cu mămuca după el.

Fost-a Lazăr şi-a umblat

cu lăuta de cîntat,

 a cîntat, a ghersuit,

prietenii i-a veselit,

că el cu arcuşul lui

îs lumina satului,

zîmbetul norodului

şi junghiul ciaburului.”

Tocmai cîntecul lui Lazăr stîrnește ura dușmanului de clasă. Iată descris acest dușman în clipa în care-l încercuiesc pe erou:

„Şase împrejur rotesc, îl lovesc, îl suduiesc, şase vipere de stei, cu ochi de cucută grei, şase rînjete nătînge îmbăloşate de sînge.”

După cum era de așteptat, Lazăr îi înfruntă pe dușmani. Asemenea comuniștilor din ilegalitate pe călăii de la Siguranță. Moartea sa e doar fizică. La nivel de simbol triumfă:

 „Frînt în ghionţi, zdrobit de şele,

Lazăr strînge din măsele.

Dar cu para ochilor

arde ochii răilor;

răii-n faţă nu-l privesc,

 faţa hîdă şi-o feresc

– încruntată şi năucă –

îl smucesc şi dau să-l ducă.”

 Membrii „haitei“, cum îi zice poetul, n-au însă curajul să-l ucidă pe Lazăr. Se tem de pedeapsa Poporului. Momentul e plasat dinadins în text, pentru a fi subliniate încă o dată loviturile date chiaburimii de Partidul Comunist:

„Un’ pe altul îndemna,

niciunul nu cuteza,

spaima-n ei se-mbîrliga:

— «… De l-om prăpădi apoi s-alege prafu de noi!

Se ridică ăi din vale

care tot ne dau tîrcoale

şi s-aburcă pînă-ncoace

şi atunci ce ne-om mai face?

Ori ne ferecă-n zăvoare,

ori ne stinge de sub soare…»”

De la văicăreala din seara de miercuri, Codruța Kovesi e subiectul unei Operațiuni în genul celei meșterite în cazul Lazăr Cernescu. Fosta șefă a DNA, candidat la funcția de procuror european, se confruntă vitejește cu Haita corupților, așa cum Lazăr Cernescu se confruntă cu Haita dușmanului de clasă.

Iată cîteva exemple de folosire a imaginii lui Lazăr de la Rusca în cîntarea luptei pe care o duce Codruța Kovesi cu Haita, luptă care, ca și în cazul lui Lazăr Cernescu nu poate fi decît plină de iz bînzi, doarece în spatele Codruței Kovesi se află Poporul cinstit, care-i urăște pe corupți.

Cristian Tudor Popescu la Digi 24 pe 28 februarie 2019, aflat în prima linie a Cultului Personalității:

„O femeie singură, singură, și de partea cealaltă o haită, dacă nu o hoardă, împotriva ei. Asta este imaginea, restul sunt amănunte.

 Cum poți să consideri că ar putea să fie justificați moral acești oameni, haită, care s-au năpustit împotriva unui singur om?”

Lazăr de la Rusca era un simbol. Și Codruța Kovesi e tot un simbol. Lazăr de la Rusca era un simbol doar în plan național. În poemul în proză recitat de C. T. Popescu la Tv SRI 1, Codruța Kovesi e un simbol la nivel european și chiar planetar:

„Pentru că, fără să vrea, Laura Codruța Kovesi a ajuns un simbol, la nivel european și chiar mai mult.”

Pe 28 februarie 2019, Ioana Ene Dogioiu, publică pe site-ul Ziare.com editorialul intitulat Tragica victorie a Codruței Kovesi. Povestea ei, povestea noastră:

„Umilită, revocată, calomniată, lovită, trădată de mulți, Laura Codruța Kovesi a plecat pe cont propriu la drumul pentru aceasta funcție europeană, bazîndu-se pe ceea ce știe și ceea ce este. Pe cont propriu a ajuns să încheie pe primul loc etapa tehnică, incluzînd interviul în fața comisiei de experți. Din acel moment, însă, împotriva ei s-a dezlănțuit un iad de hărțuire, începînd cu acuzații halucinante și ajungînd pînă la punerea sub acuzare că ar fi luat mită pentru extrădarea unui condamnat definitiv dat în urmărire internațională. (…)”

Rareș Bogdan – acest muștiuc în care suflă Klaus Iohannis cu fundul – pe Facebook în 27 februarie 2019:

„Trebuie să cadă Cerul pentru a se mai întâmpla un accident care să o împiedice pe Laura Codruța Kovesi să ajungă procurorul șef al Uniunii Europene! Votul a arătat clar cine s-a temut de ea ca dracu de tămâie: PSD, ALDE, UDMR. Niște trădători care știu ce urmează. ”

Dan Tăpălagă o prezintă pe site-ul G4Media din 27 februarie 2019 în avionul de la Bruxelles la București: „În avion număr cel puțin doi oameni la business class, europarlamentari cunoscuți, care nu se bucură cîtuși de puțin că, la cîteva locuri distanță în spatele lor, la economy, zboară Kovesi, proaspăt votată în ambele comisii din Parlamentul European pentru funcția de viitor șef al Parchetului European. Numele lor nu mai are însă nici o importanță acum. Foarte probabil că amîndoi calculează de zor ce șanse mai sunt să o blocheze cumva în Consiliu sau, de ce nu, în țară cu noi anchete penale deschise la comandă”.

Puneți în locul lui Lazăr Cernescu pe Codruța Kovesi și în locul Viperelor pe Corupții în frunte cu Liviu Dragnea și veți avea Lazăr de la Rusca în variantă postdecembristă!