Editura Evenimentul si Capital

„Codițele” care-i leagă pe Stela Popescu, Puiu Maximilian, Jimmy Carter, Regina Elisabeta și Nicolae Ceaușescu

Autor: | | 2 Comentarii | 15035 Vizualizari

Aproape uitate în zilele noastre, cozile din anii comunismului erau o permanență chinuitoare a vremurilor. Cozi la alimente, la articole de îmbrăcăminte, la baterii electrice, la benzină...

Nici nu mai știu la câte lucruri, de la cele de maximă necesitate la cele de lux, se formau cozi la care se aștepta uneori chiar și o zi și o noapte.

Un protest timid

Prezente în zeci de bancuri, spuse cu voce șoptită, cozile din vremea lui Ceaușescu erau un subiect tabu pentru comunicarea oficială. Totuși, ochiul vigilent al cenzurii mai ”clipea” din când în când, permițând să mai apară câte o glumă sau o caricatură care să detensioneze frustrările acumulate de oameni.

Este și cazul unui cuplet devenit celebru în 1978, ”Codițele”, în care cuvintele maestrului cupletelor muzicale, Mihai ”Puiu” Maximilian, și farmecul inegalabil al Stelei Popescu ”ciupeau” subiectul cozilor.

Poate părea un gest de nimic, mai ales acum când fiecare înjură pe orice subiect, dar în acele vremuri, simpla aducere în discuție a acestui subiect era un act de curaj, chiar și pentru doi artiști iubiți de public. Un simplu gest al vreunui mahăr din ”nomenclatură” și dispăreau amândoi și de pe afișele teatrelor și de pe genericele emisiunilor de televiziune.

Sigur că, parcurgând cu ochii de acum versurile de atunci pare că se căutau vinovați pentru cozi printre angajații de la Gostat sau Alimentara, nevorbindu-se despre lipsurile evidente de produse. Oricum, rămâne un gest de frondă.

Povestea de iubire și creație dintre Maximilian și steaua revistei românești este cunoscută: între 1969 și 1998, când el a murit, cei doi au fost nedespărțiți sufletește.

Anul 1978, cel în care Televiziunea Română a produs cupletul, realizatorii fiind Octavian Sava și Grigore Pop, este unul aparte între cei peste 20 cât România a fost condusă de Nicolae Ceaușescu.

Olguta Vasilescu, si ea mama vitrega! Detalii importante au iesit la iveala, azi

Pagina 1 din 2
Tag-uri: coditele, stela, popescuStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI