Cod Rutier 2022. Te poate costa scump graba și o astfel de greșeală banală

Cod Rutier 2022. Te poate costa scump graba și o astfel de greșeală banalăAsigurare RCA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Odată cu noile modificări la Codul rutier, au fost introduse o serie de obligații pentru șoferi. Astfel, ei au datoria ca atunci când conduc să aibă geamurile mașinii și plăcuțele de înmatriculare curate.

Măsura a intrat în vigoare din 27 februarie 2022.

Șoferii riscă amenzi pentru nerespectarea regulilor

Prin urmare, dacă nu mențin curate toate geamurile mașinii cu care circulă, șoferii riscă amenzi de până la 1.160 de lei. Polițiștii vor putea sancționa „nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”, potrivit modificărilor legislative.

Pe lângă geamuri, șoferii trebuie să mențină curate și plăcuțele de înmatriculare.

„Constituie contravenție conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă de natură a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare”, se arată în postarea oamenilor legii”, potrivit OUG 95/2022.

Amenzile pentru aceste fapte sunt cuprinse în clasa a III-a de sancțiuni, de la șase la opt puncte-amendă, adică sunt cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Amenzi de aceeași valoare riscă șoferii ce conduc un vehicul cu permisul auto expirat, cei ce nu păstrează o distanță laterală suficientă față de traficul de pe celălalt sens sau cei care nu permit mașinilor rămase în intersecție s-o părăsească, potrivit avocatnet.ro.

Pentru ce fapte mai pot fi sancționați șoferii

De asemenea, odată cu noile modificări au fost prevăzute amenzi și pentru șoferii care folosesc în mod repetitiv luminile intermitente sau care au un comportament care intenționează să îi șicaneze pe alți participanți la trafic. Aceștia pot primi amendă cuprinsă între 1.305 si 2.900 de lei.

În plus, alți șoferi care vor primi amenzi mari sunt cei care îți împrumută mașinile unor persoane și care săvârșesc infracțiuni în timp ce se află la volan. Mai mult, în această situație, se elimină posibilitatea de a plăti amenda la jumătate în primele 15 zile.

Șoferii cărora li s-a suspendat permisul auto vor beneficia, după ce au susținut testul de verificare a regulilor de circulație, de o reducere a perioadei de suspendare cu o treime, nu la 30 de zile, cum era prevăzut anterior, potrivit drpciv.ro.