Coreea de Nord lucrează la o versiune avansată a rachetei sale balistice intercontinentale (ICBM) KN-20, care ar putea ajunge în Statele Unite, la mai puțin de șase luni de la lansarea primului său ICBM”, a declarat un oficial american pentru CNN.

Această rachetă balistică intercontinentală, recent evaluată, reprezintă doar o parte a unui efort accelerat al regimului lui Kim Jong Un pentru îmbunătățirea capacității sale de atac împotriva rachetelor și a armelor nucleare, potrivit câtorva oficiali americani familiarizați cu programul nord-coreean.

Toate aceste fapte determină SUA să-şi refacă scenariul pregătit pentru un război nuclear. De asemenea, trebuie să ia în considerare cât mai multe opţiuni de răspuns militar.

Oficialii care au vorbit cu CNN au preferat să-şi păstreze  anonimatului din cauza sensibilității problemei, însă toți au subliniat cu tărie că nu discută informații clasificate.

„Sunt în curs de dezvoltare noi îmbunătățiri pentru combustibilul nuclear din Coreea de Nord, dar şi pentru  lansatoarele de rachete, sistemele de orientare și de direcționare”, spun oficialii. Toate acestea se întâmplă chiar când Trump este pe punctul de a pleca în Asia.

Statele Unite continuă să creadă că este posibil ca, în 2018, Coreea de Nord să poată face pasul critic de a pune o „focoasă” miniaturală pe o rachetă intercontinentală, spun oficialii.

Cu noul an la mai puțin de opt săptămâni distanță, administrația continuă să-şi exploreze opțiunile de reacție militară.

În același timp, până la sfârșitul lui 2017, Pentagonul urmează să finalizeze atât o așa-zisă revizuire a posturii nucleare, cât și o revizuire a apărării contra rachetelor balistice, care va pune în scenă miliarde de dolari și decenii de noi cheltuieli pentru armamentul modernizat al SUA împotriva tipului de amenințare al Coreei de Nord.