Cod roşu: poliţiştii au rămas fără ţigări!

Cod roşu: poliţiştii au rămas fără ţigări!

Ministerul Internelor a cumpărat fără licitaţie ţigări de 76.000 de euro, invocând o „situaţie de urgenţă extremă“: aprovizionarea restaurantelor cu circuit închis de la Interne. Angajaţii Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) sunt o categorie aparte de bugetari: pe lângă prime de vacanţă şi bani de haine, aceştia beneficiază şi de alte avantaje de care puţini români se pot bucura.

Spre exemplu: băutură sau ţigări la preţ redus. Când restaurantele cu circuit intern ale MIRA rămân fără provizii, instituţia intră în alertă de gradul zero. Cel puţin aşa reiese din contractele de achiziţii derulate, de la începutul acestui an, de şefii Direcţiei Generale Management Logistic şi Administrativ a MIRA. Aceştia au cumpărat, fără licitaţie, prin negociere directă cu un singur producător, apă, sucuri, carne de pui şi de porc, cârnaţi, caşcaval, kaiser, muşchi de vită, vinuri şi, nu în ultimul rând, ţigări. De fiecare dată, mai-marii ministerului au avut o singură justificare pentru lipsa licitaţiilor: „situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute“. Contract în afara legii? Valoarea multor dintre aceste contracte se situează undeva sub 10.000 de euro. „În cazul unor astfel de sume, legea permite încheierea unor contracte fără licitaţie, plafonul maxim pentru această modalitate de achiziţie fiind de 40.000 de euro“, se apără oficialii MIRA.

Excepţie face însă un contract încheiat pe 18 februarie 2008, cu British American Tobacco (BAT), în urma căruia ţigări Kent, Pall Mall, Dunhill, Vogue şi Viceroy, în valoare de 278.859,67 de lei (circa 76.000 de euro) au ajuns la depozitul MIRA din incinta Stadionului Dinamo, precum şi la hotelurile ministerului din Braşov şi Predeal.

Şi de această dată, contractul a fost atribuit BAT prin negociere fără anunţ de participare. Justificarea, aceeaşi: „situaţie de extremă urgenţă“. Mai mult, la capitolul „Criterii de atribuire“, şefii de la Logistică precizează: „preţul cel mai scăzut“, fără a spune însă cum au ajuns la această concluzie în condiţiile în care nu au avut decât o singură ofertă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Modalitatea de atribuire a contractului pentru achiziţia de ţigări contrastează însă cu licitaţiile deschise organizate în octombrie şi decembrie anul trecut pentru atribuirea unor contracte cu o valoare mult mai mică. Astfel, pe 22 octombrie 2007, MIRA a încheiat un contract de furnizare de vinuri, în valoare de 171.289 de lei (circa 46.640 de euro), în urma unei licitaţii deschise. La fel s-a întâmplat pe 20 decembrie 2007, când aceeaşi Direcţie a instituţiei a încheiat un alt contract, în valoare de 113.458 de lei (circa 30.894 de euro), pentru achiziţionarea de apă şi de sucuri.

FACILITĂŢI Ţigări, vin şi muşchi de vită, cumpărate de mai-marii internelor la preţuri fără TVA Preţul plătit de Direcţia Generală Management Logistic şi Administrativ a MIRA pentru toate produsele cu care au fost aprovizionate restaurantele şi hotelurile instituţiei include şi taxa pe valoarea adăugată (TVA). Angajaţii ministerului le pot achiziţiona însă la preţuri ce nu includ această taxă.

Spre exemplu, în loc de 5,7 lei cât costă în supermarket, poliţiştii pot achiziţiona un pachet de Kent de la „bufetul“ instituţiei cu 4,7 lei, în timp ce, pentru un pachet de Dunhill plătesc în loc de 6,7 lei doar 5,7 lei.

La fel se întâmplă cu vinul sau cu muşchiul de vită, din al căror preţ este scăzut TVA-ul. Poliţiştii, mai importanţi decât profesorii Liderii marilor confederaţii sindicale acuză guvernul de discriminare, în condiţiile în care, pe lângă sporuri şi prime, poliţiştii pot beneficia şi de alte facilităţi spre deosebire de alţi funcţionari publici, cum ar fi profesorii, cărora, mai nou, le sunt interzise şi tichetele-cadou.

„Pesemne că poliţia este mult mai importantă pentru guvernul Tăriceanu decât sistemul educaţional. De fapt, şi în statele în care se practică o dictatură sunt importante investiţiile în instituţiile cu caracter represiv“, ne-a declarat Marius Nistor, liderul Federaţiei „Spiru Haret“. Acesta a adăugat apoi ironic: „Apreciem că este important ca angajaţii MIRA să aibă posibilitatea achiziţiei de ţigări, băuturi, cafele, la preţuri promoţionale“.

Pe de altă parte, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, apreciază că mai-marii de la Interne au fost „mai şmecheri“ şi au găsit tot felul de modalităţi de uşurare a vieţii de zi cu zi a angajaţilor. „(...) Încă de acum câţiva ani, când acest minister era condus de actualul candidat PDL la Primăria Capitalei, au apărut tot felul de soluţii în afara salariilor, care să însemne elemente pozitive pentru angajaţii din sistem. În comparaţie cu alte categorii de funcţionari publici care trăiau din salariul minim pe economie, iar creşterile nu puteau ajunge decât la maximum 30 la sută, deoarece instituţiile respective erau monitorizate de FMI, ăştia de la Interne au fost mai şmecheri şi au găsit tot felul de sporuri de vacanţă, bani de haine, în general, tot felul de modalităţi de uşurare a vieţii de zi cu zi“, a spus Costin.

La rândul său, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa“, Bogdan Hossu, a apreciat că facilităţile de care se bucură angajaţii MIRA demonstrează încă o dată că politica actuală a guvernului nu este una unitară în ceea ce-i priveşte pe funcţionarii publici.

„Ce ne deranjează este faptul că structura de politică salarială este deformată de o serie de drepturi care nu reflectă o ierarhizare corectă. Ca să nu mai vorbim despre faptul că guvernul dă o ordonanţă de urgenţă prin care funcţionarilor publici li se interzic tichetele-cadou, act normativ care denotă o lipsă de bun-simţ“, a apreciat Hossu. Ţigări pentru două luni Ieri, oficialii Direcţiei Management Logistic au precizat că achiziţia de ţigarete a fost finanţată din „venituri proprii realizate în complexurile şi bazele de agrement ale MIRA, şi nu din credite bugetare“, iar starea de „extremă urgenţă“ a fost dată de faptul că, din 2007, au fost organizate cinci licitaţii publice pentru astfel de achiziţii, însă acestea nu au fost adjudecate, motiv pentru care au fost aplicate strict prevederile legii privind achiziţiile publice. „Sortimentele şi cantităţile ce urmează a fi achiziţionate au fost determinate strict pentru perioada de timp până la organizarea următoarei proceduri de achiziţie publică“, au explicat aceştia. Procedura de licitaţie a fost deja declanşată, iar termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 30 aprilie.

PARADOX. În contractul cu BAT este consemnat „preţul cel mai scăzut“, deşi a existat o singură ofertă