Europa, răvășită de furtuni și inundații. Țările cu Cod Roșu. Ce urmează în România

Europa, răvășită de furtuni și inundații. Țările cu Cod Roșu. Ce urmează în România Sursa foto: Profimedia

Ministerul Afacerilor Externe(MAE) a anunțat că ea fost emis un cod roșu de inundații în mai multe țări. Zeci de oameni au fost evacuați de către autorități, iar unele șosele au fost închise.

Ministerul Afacerilor Externe(MAE) a anunțat că este alertă cod roşu în Slovenia din cauza ploilor masive. Inundații sunt și în localitatea Bad Gastein din Austria. Un torent de apă și nămol s-a scurts de pe versanții muntoși pe străzile orașului. Ploile și inundațiile au provocat probleme în toată regiunea Tirol din vestul Austriei, în apropiere de Salzburg.

Zeci de oameni au fost evacuați de către autorități. Mai multe șosele au fost închise din cauza pericolului provocat de alunecările de teren. Și în nordul Italiei sunt ploi torențiale și vânt puternic. Au fost înregistrate alunecări de teren în câteva regiuni. Nu se știe dacă au fost victime. La Genova, pompierii au intervenit pentru a salva șoferii blocați în mașini, într-un tunel inundat. Peste 60 de astfel de operațiuni s-au desfășurat și în Lombardia. Meteorologii au anunțat furtuni cu grindină, ploi anormal de abundente și vânt violent până duminică.

Inundații în mai multe țări

Ploi torențiale au fost și în Koper din nordul Sloveniei. Tot centrul a fost inundat și mulți locuitori s-au trezit cu apa în case. Ploile au provocat inundații și în Tirolul austriac. Viituri încărcate cu noroi au inundat localități și au distrus poduri și șosele. Autoritățile au trimis elicoptere pentru a le duce localnicilor alimente și apă.

Ne puteți urmări și pe Google News
Cod roșu de inundații în mai multe țări. Zeci de oameni au fost evacuați

Sursa foto: Arhiva EVZ

Anton Mattle, guvernatorul regiunii Tirol: „Am primit peste 400 de alerte, 200 de operațiuni sunt în curs. 4.000 de pompieri au fost moblizați”.

În Istria, la malul Mării Adriatice, furtuna a paralizat și traficul pe mai multe șosele din centrul și vestul Sloveniei. În portul din Palma, un vas de croazieră, cu câteva mii de turiști la bord, s-a desprins de la pontoane și a intrat în coliziune cu o navă de mărfuri.

MAE avertizează românii care vor să călătorească sau să tranziteze Slovenia că este și un risc major de producere a unor alunecări de teren. Călătorii se pot adresa Ambasadei țării noastre la Ljubljana. Apelurile sunt preluate de operatori în regim de permanentă. Românii care călătoresc în străinătate au la dispoziție și aplicația călătorește în siguranță, potrivit TVR.