Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cod Roșu! Anunț de ultimă oră. Pericolul plutește în aer
Cod Roșu! Anunț de ultimă oră. Pericolul plutește în aer

Cod Roșu! Anunț de ultimă oră. Pericolul plutește în aer

Meteorologii anunță că, în Munții Făgăraș, ninsorile din ultimele 24 de ore au dus la creșterea stratului de zăpadă cu circa 80 de centimetri în zona înaltă și cu 40-50 de centimetri la altitudini mai joase. Și în Munții Bucegi pericolul plutește în aer.

 

Duminică va continua să ningă și se vor mai depune în medie 20 de centimetri de zăpadă proaspătă, iar vântul puternic de la peste 1.800 de metri va crea noi plăci de vânt. Principalele riscuri sunt reprezentate de stratul însemnat de zăpadă proaspătă, instabilă. Declanșarea avalanșelor, inclusiv a celor spontane, este posibilă la orice supraîncărcări iar în zonele adăpostite, cu acumulările cele mai mari, pot antrena un volum însemnat de zăpadă.

Stratul instabil de zăpadă măsoară circa 80 de centimetri, fiind depus peste cruste de gheață și stratul vechi, care măsoară 70-80 de centimetri. În zonele adăpostite, zăpada transportată va continua să formeze depozite însemnate, înălțimea troienelor putând depăși 2 metri.

Șeful Salvamont Sibiu, Adrian David, spune că gradul de risc 5 este echivalent cu codul roșu meteo.

„În aceste condiții nu recomandăm turiștilor să iasă afară din cabane. Exclus să urce mai sus de nivelul cabanelor. Celor care vor să schieze în zona Bâlea le recomandăm să nu facă acest lucru”, a spus Adrian David.

În Munții Bucegi, tot la altitudini de peste 1.800 de metri, stratul instabil de zăpadă proaspătă măsoară 25 de centimetri, fiind depus peste cruste de gheață și stratul vechi de 20 de centimetri.

Aici, riscul avalanșelor este însemnat, adică 4 pe o scară de la 1 la 5.

Duminică dimineață, zăpada măsura 163 de centimetri la Bâlea-Lac, 63 de centimetri la Vf. Omu, 50 de centimetri la Păltiniș, 36 de centimetri la Predeal, 32 de centimetri la Vf. Călimani, 38 de centimetri la Semenic, 37 de centimetri la Vlădeasa și 33 de centimetri la Stâna de Vale.

Duminică va continua să ningă la munte, iar noaptea ninsorile se vor restrânge în Carpații Orientali. Luni, vremea va fi însorită, dar vântul va sufla cu 60-70 km/h în zona înaltă, viscolind zăpada, anunță replicaonline.ro.

Se așteaptă minus 18 grade la altitudini de peste 1.800 de metri și minus 12 grade sub această altitudine.