Cod Galben de vremea rea în 28 de județe din țară! România va fi lovită de fenomene meteo extreme

Cod Galben de vremea rea în 28 de județe din țară! România va fi lovită de fenomene meteo extreme Sursa foto: ANM

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au anunțat cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. 28 de județe din România se vor confrunta cu aceste fenomene.

ANM a emis o atenționare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Fenomenele își vor face simțită prezența din 31 mai 2022 de la 12:00 până la ora 22:00.

În intervalul menționat de meteorologi, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, sud-vestul Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h) și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp. Astfel de manifestări vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cod Galben în 28 de județe

Județele vizate sunt: Suceava, Neamț, Harghita, Bacău, Galați, Vrancea, Covasna, Brașov, Sibiu, Cluj, Alba, Hunedoara, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Caraș Severin, Ialomița, București, Călărași, Gorj, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți.

Caniculă în toată România

Meteorologii au mai trimis și o atenționare de caniculă în toată țara. Potrivit ANM, maximele vor ajunge la 33 de grade Celsius, în zonele de câmpie.

„Este posibil să consemnăm deja în primele zile un disconfort relativ ridicat, având în vedere şi faptul că valori de temperaturi ridicate, asociate cu gradul mare de umezeală în atmosferă, vor determina această stare de disconfort termic.

Căldura vine la pachet şi cu manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Chiar şi mâine contăm pe fenomene de instabilitate atmosferică în zonele montane, submontane, dar şi în partea de centru şi est a ţării. Consemnăm cantităţi de precipitaţii de 15-25 de l/mp, izolat căderi de grindină”, a spus Elena Mateescu, luni seară, la Antena 3.

Sunt așteptate și averse torenţiale, căderi de grindină şi vijelii în mai multe regiuni din țară.

„Nu excludem ca în următoarele trei luni fenomenele meteorologice să fie dintre cele mai extreme”, a spus Elena Mateescu. Meteorologul a mai precizat că va fi o vară a extremelor, iar valorile termice se vor schimba de la o zi la alta.